kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İzmir'de "gece tarifesi" kaldırıldı

Yeni Haber
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası, Türkiye'de bir ilke imza atarak gece tarifesini kaldırdı.

Böylece şehir merkezi ve metropol ilçelerinde hizmet veren binlerce taksi, tek tarife üzerinden ücret alacak. Yüzde 50 daha pahalı olan gece tarifesinin kaldırılması ile ilgili olarak İzmir Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) lokalinde basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, "Daha önce uygulanan gündüz ayrı, gece ayrı tarifenin yerine 24 saat tek tarife uygulamasına geçtik. Bundaki asıl amacımız İzmir'de yaşayan insanlara daha iyi hizmet sunabilmek ve daha çok vatandaşımızın taksiyi tercih etmesini sağlamaktır." dedi.

İnsanların özellikle saat 24.00'ten sonra yüzde 50 pahalı olduğu için taksilere binmekten çekindiğini aktaran Mutlu, tek tarife uygulamasıyla bu korkunun ortadan kalkacağını kaydetti. Uygulama ile ilgili bilgi veren İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık da daha önce havalimanına giden vatandaşlara yönelik gece tarifesini kaldırdıklarını hatırlattı. Bugünden itibaren İzmir merkez ve metropol ilçelerinde hizmet veren 2 bin 824 taksinin tek tarife üzerinden hizmet vereceğine değinen Anık, "Bunu hem İzmir halkına bir jest olması hem de esnaflarımızın daha çok müşteri çekmesi açısından yaptık. Bu bazı şehirlerde yüzde 25 indirimli olarak uygulanıyor. Gece tarifesinin tamamen kaldırılması ise ilktir. Bu kararı alırken esnaf arkadaşlarımızla toplantılar yaptık, diğer odalarımızın görüşlerini aldık." şeklinde konuştu. Anık ayrıca EXPO 2015'in İzmir'de yapılması için bütün taksilere, "İzmir'e EXPO 2015'i istiyoruz" yazılı çıkartma yapıştırılacağını vurguladı.

Celil Anık, göreve geldikleri günden bu yana yaptıkları yeniliklerle ilgili bilgiler de verdi. 2 bin 824 taksinin 2 bin 700'ünün yeni araçlarla değiştirildiğini ve yeni araçlarla daha konforlu hizmet verildiğini ifade eden Anık, bu değişimle İzmir ekonomisine 60 milyon YTL katkı sağladıklarını kaydetti. Anık, İzmirli taksiciler olarak geride bıraktıkları iki yılda benzin ve LPG'ye zam gelmesine rağmen taksimetre ücretlerine zam yapmama kararı aldıklarına işaret ederek, "Akaryakıta yapılan son zamların ardından taksici esnafı zor durumda kaldı. Günden güne büyüyen şehirde 24 saat hizmet veren taksici esnafı son dönemlerde büyük sıkıntı çekiyor. İzmir'de en son 2006 Nisan ayında bir fiyat ayarlaması yapılmıştı. Taksimetre ücretlerine yeni bir ayarlama getirdik. Yeni düzenlemeyle 1.5 YTL olan açılış ücreti 1.7 YTL, 1.6 YTL olan kilometre ücreti ise 1.8 YTL olarak belirlendi." dedi.