kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türban oylamasında rekor sonuç

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Türban oylamasında rekor sonuç
TBMM Genel Kurulunda, yükseköğretimde başörtüsünün serbest bırakılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifinin tümü, 103 ret oyuna karşılık, 411 oyla kabul edildi.


10.MADDEDE DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ 403 OYLA KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulunda, başörtüsüne yükseköğretimde serbestlik getiren anayasa değişikliği teklifinin 2. tur oylamasında, 1. madde 107 ret oyuna karşı, 403 oyla kabul edildi.

Anayasanın, ''Kanun önünde eşitlik'' başlıklı 10. maddesinde değişiklik yapan teklifin 1. maddesinin gizli oylamasına 519 milletvekili katıldı.

Katılan Milletvekili Sayısı: 519
Kabul: 403
Ret: 107
Çekimser: 4
Boş: 5
Geçersiz :Yok

Değişiklikle anayasanın, ''Kanun önünde eşitlik'' başlıklı 10. maddesinin son fıkrasına, ''... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında'' ibaresi ekleniyor. Bu değişiklikle madde, ''Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır'' haline geliyor.

42.MADDE DE DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ 403 OYLA KABUL EDİLDİ

Üniversitelerde türbanı serbest bırakacak anayasa değişikliğinin teklifinin ikinci tur oylamasında, teklifin anayasanın 42'inci maddesinde değişiklik öngören 2'nci maddesi de nitelikli çoğunlukla kabul edildi. 2'nci madde, 108 Ret oyuna karşılık 403 oyla kabul edildi. Oylama sonuçları şöyle:

Katılan Milletvekili Sayısı: 518

Kabul: 403
Ret: 108
Çekimser: 2
Boş: 5
Geçersiz: Yok


Teklifin 2. maddesiyle, Anayasanın ''Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi'' başlıklı 42. maddesine, ''Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yükseköğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir'' şeklinde yeni bir fıkra ekleniyor.

3.MADDE DE KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulunda, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin yürürlüğüne ilişkin 3. maddesi 102 ret oyuna karşı, 411 oyla kabul edildi.

Anayasa değişikliği teklifinin 3. maddesi, ''Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halkoyuna sunulması halinde tümüyle oylanır'' hükmünü içeriyor.


TBMM Genel Kurulunda, yükseköğretimde başörtüsünün serbest bırakılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifinin tümü, 103 ret oyuna karşılık, 411 oyla kabul edildi.

Katılan Milletvekili Sayısı: 514

Kabul: 411
Ret: 102
Çekimser: 1
Boş: yok
Geçersiz: Yok

TEKLİFİN TÜMÜ ÜZERİNDE OYLAMA

Üniversitelerde türbanı serbest bırakacak anayasa değişikliğinin teklifinin ikinci tur oylamasında, teklifin tümü üzerinde yapılan oylamada da nitelikli çoğunluk bulundu. Tümü, 103 ret oyuna karşılık 411 kabul oyu verildi. Oylama sonuçları şöyle:

Katılan Milletvekili Sayısı: 518

Kabul: 411
Ret: 108
Çekimser: 1
Boş: 2
Geçersiz: 1

TOPTAN'DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

TBMM Başkanı Köksal Toptan, ''Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden vazgeçmek, milletimizin karakter yapısını terk etmek gibi bir şey olur ki; bunu kimse düşünmez, düşünemez, yapmaz, yapamaz'' dedi.

Toptan, TBMM Genel Kurulunda, yüksek öğretinde başörtüsünün serbest bırakılmasını öngören Anayasa değişiklik teklifinin 2. tur oylamalarına geçmeden önce bir konuşma yaptı.

Toptan, TBMM'nin; Mustafa Kemal Atatürk başkanlığında Kurtuluş Savaşını yönettiğini, Cumhuriyeti kurduğunu, devrimleri ve binlerce yasayı gerçekleştirdiğine dikkati çekerek, bugün de önemli bir Anayasa değişikliği teklifini görüştüğünü belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, Anayasasında da bildirildiği gibi demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Toptan, bu özelliklerin aynı zaman Cumhuriyetin karakteri olduğunu ifade etti.

Köksal Toptan, ''Anayasanın değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez özelliklerinden; demokratiklik, bir Türkiye'nin ileri hedefini; laiklik, milletimizin yaşam biçimini ve devletin karakterini; sosyal devlet olma, insani ve beşeri özelliklerimizi; bütün bunların tacı hukuk devleti de temel normların özelliğini ifade etmektedir'' diye konuştu.TBMM Başkanı Toptan, şöyle devam etti:

''Milletimiz tarafından cumhuriyetimizin temel nitelikleri olarak özümsenen bu özellikler, aynı zamanda aziz milletimizin tarihten gelen sevgi hoşgörü, sağduyu ve iyi niyet özelliklerinin de bir yansımasıdır. Bu nedenle Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden vazgeçmek, milletimizin karakter yapısını terk etmek gibi bir şey olur ki; bunu kimse düşünmez, düşünemez, yapmaz, yapamaz. Bu nedenle Parlamentomuzun önümüzdeki süreçte bizden beklenen her zaman gösterdiğimiz sağduyu ve hoşgörüyü karşılıklı sevgi, saygı ve uzlaşma özelliklerini akıldan çıkarmadan, ayrışılan noktaları değil, buluşulabilen noktaları aramaya çalışarak, faaliyetlerini sürdürmesini diliyorum.''

Toptan, şimdiye kadar pek çok zorluğu aşan yüce Meclisin, Türkiye'nin Aziz Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyine iktidarıyla
muhalefetiyle el gele, gönül gönüle çıkaracağına, mutlaka bu hedefi gerçekleştireceğine yürekten inandığını kaydetti.

KAHVALTILI TÜRBAN YOKLAMASI

Bu arada, AKP grup yönetimi milletvekillerine anayasa teklifinin 2. tur oylaması öncesinde Meclis'te kahvaltı verdi.

AKP yönetimi, türbanı üniversitelerde serbest olmasını amaçlayan anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur oylamasından önce milletvekillerine Meclis'te kahvaltı düzenledi. Kahvaltı basına kapalı olarak gerçekleşti. Kahvaltıya katılımın fazla olmadığı gözlendi. Kahvaltı Meclis üyeler lokantasında verildi.

ERDOĞAN OYLAMAYA KATILMADI

Oylamaya, Almanya'da olan Başbakan Erdoğan katıldı. İkinci tur öncesinde de AKP ve MHP grubu ilk turda olduğu gibi sıkı takip uygularken, milletvekilleri de Ankara'dan ayrılmamaları konusunda uyarıldı.

Anayasa değişikliği teklifinin ilk tur oylamasında, maddelere geçilmesine ilişkin oylamada 397, anayasanın 10'ncu maddesinde değişiklik öngören 1'nci maddeye 401, 2'nci ve 3'ncü maddelere de 404 kabul oyu çıkmıştı.

Oylamalara, AKP ve MHP ile muhalefetin tam kadro katılıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da Genel Kurul'da. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Almanya ziyareti nedeniyle Genel Kurul'daki türban oylamasına katılamadı.

367'NİN ÜZERİNDE OY REFERANDUM ZORUNLULUĞUNU ORTADAN KALDIRDI

Üniversitelerde türbanı serbest bırakacak anayasa değişikliği teklifi, 6 Şubat Çarşamba günü yapılan ilk tur oylamanın ardından bugün yapılan ikinci tur oylamada da AKP ve MHP'lilerin oyları ile kabul edildi.

Teklifin her iki oylamada da 367'nin üzerinde oyla kabul edilmesi referandum zorunluluğunu kaldırırken, gözler Çankaya Köşkü'ne çevrildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ise teklifi zaman geçirmeden onaylaması bekleniyor. CHP ise teklifi Anayasa Mahkemesi gündemine taşımaya hazırlanıyor. Teklifin Anayasa'nın 2'nci maddesine aykırı olduğu gerekçesi başta olmak üzere Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak. CHP, iptal başvurusu için Cumhurbaşkanı Gül'ün onaylamasını bekleyecek.

Türbanla ilgili anayasa değişikliğinin Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından sıra yine AKP ile MHP arasında uzlaşmaya konu olan YÖK Kanunu'nun ek 17'nci maddesinde yapılacak değişikliğe gelirken, kulislerde bu maddenin rafa kaldırılacağı konuşuluyor. Başbakan Erdoğan ve AKP'den gelen "ek 17'nci maddeyle ilgili tekliflere açık olunduğu"na ilişkin açıklamalar da bu iddiaya dayanak gösteriliyor.

367 RAHAT GEÇİLDİ

Kamuoyunda yoğun tartışmalara yol açan üniversitelerde türban serbestisi sağlayacak anayasa değişikliği teklifi Meclis Genel Kurulu'nda iki tur halinde yapılan maratonla kabul edildi.

6 Şubat Çarşamba günü yapılan ilk tur da AKP ve MHP ile CHP arasında gerginliğe ve "laiklik" kavgasına yol açan anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur oylaması da bugün Meclis Genel Kurulu'nda gerçekleştirildi. Saat 11.00'de başlayan Meclis Genel Kurulu'ndaki ikinci tur oylama, ilk turun aksine sakin geçerken, oturumu da Meclis Başkanı Köksal Toptan yönetti. Genel Kurul'daki oylamalarda, anayasanın 10 ve 42'nci maddelerinde değişiklik öngören teklif ilk turda olduğu gibi 367'nin nitelikli çoğunlukla kabul edildi.


GÖZLER ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDE

Anayasa değişikliği teklifinin Meclis Genel Kurulu'ndaki maratonu sona ererken şimdi gözler Çankaya Köşkü'ne ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e çevrildi. Anayasa değişikliği teklifi TBMM'den referandum zorunluluğunun sınırı olan 367'nin üzerinde oyla kabul edildiği için son sözü Cumhurbaşkanı Gül söyleyecek. Ancak Gül'ün de, konuyu referanduma götürmeyeceği yolunda yaptığı açıklamalar gözönüne alındığında, üniversitelerde türbana serbestlik tanıyan anayasa değişikliği teklifini 15 günlük inceleme süresini kullanmadan onaylaması ve yasalaşması için, yayınlanmak üzere Resmi Gazete'ye göndermesi bekleniyor.


CHP GÜL'ÜN KARARINDAN SONRA HAREKETE GEÇECEK

Gerek Anayasa Komisyonu gerekse Meclis Genel Kurulu'nda ikişer tur halinde yapılan oylamalarda, anayasa değişikliği teklifine, "Anayasanın 2'nci maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle" karşı çıkan CHP ise, teklifi Anayasa Mahkemesi'ne götürmeye hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün anayasa değişikliği teklifini yayınlanmak üzere Resmi Gazete'ye göndermesinin ardından harekete geçecek olan CHP, yine teklifin anayasanın 2'nci maddesine aykırı olduğunu gerekçe göstererek iptal başvurusunda bulunacak.


YÖK KANUNUNUN EK 17'NCİ MADDESİ ŞİMDİLİK RAFTA

AKP ve MHP'nin üzerinde uzlaştığı bir diğer düzenlemeyi de YÖK Kanunu'nun ek 17'nci maddesi oluştururken, anayasa değişikliği teklifinin ardından YÖK Kanunu'ndaki düzenleme için tarafların bir süre bekleyeceği kaydediliyor.