kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kamer Genç'ten kürsü eylemi

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Kamer Genç'ten kürsü eylemi
Meclis'te türban görüşmelerinin 2. tur oylaması Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in "kürsü" eylemiyle başladı.

TBMM Başkanı Köksal Toptan başkanlığında toplanan, Genel Kurulu'da türban düzenlemesi ile ilgili Anayasa değişikliği teklifinin 2. tur oylaması gergin başladı.

Kamer Genç, değişikliğe ilişkin bir önerge verdi. Önerge sahibi olarak söz alan Genç'in konuşması Genel Kurul'da gerginliğe yol açtı. Genç, Türkiye Cumhuriyetinin, laikliğin ve Türk milletinin bitirilişinin toplantısının yapıldığını belirterek, "Eğer vatanseverlik duygunuz varsa, gelin bu yasayı geri çekin" dedi. Genç, AKP ve MHP'nin çıkarmaya çalıştıkları düzenlemeyle anayasanın şah damarının kesileceğini söyledi. Genç, "Laiklik duygusunu ortadan kaldırıyorsunuz. Yüce Atatürk 'vatan söz konusuyla gerisi teferruattır' diyor. Size göre de oy sözkonusu ise gerisi teferruattır" diye konuştu.

CHP'lilerine Meclis kürsüsünü işgal etmeleri çağrısında bulunan Genç, "Eğer tek milletvekili olmasaydım, bu kürsüyü işgal eder bu yasanın çıkmasına engel olurdum" dedi. Genç, CHP ve DSP'lilere, "Gelin bu kürsünün etrafını saralım bu yasanın çıkmasına engel olalım" çağrısında bulundu.

MAJESTE MUHALEFETİ

Genç, kendisine tepki gösteren AKP'lilere ise, "Majeste muhalefeti yapmıyoruz ki. Bu yasa laik cumhuriyeti ortadan kaldırmaktır. Tekrar ediyorum gelin şu kürsüyü işgal edelim" dedi.

Konuşma süresi biten Genç, Meclis Başkanı Toptan tarafından uyarıldı ve mikrofon kapatıldı. Genç konuşmasına devam ederek, kürsüden inmeyeceğini söyledi.

Genç kürsüden "Burası Türkiye Cumhuriyeti devletidir. Laik Cumhuriyeti yıkamazsınız. Buyurun sizi kürsüyü işgal etmeye çağırıyorum. Kürsünün etrafında toplanalım ve bu yasayı çıkartmayalım" sözlerini tekrar etmesi üzerine Başkan Toptan tarafından yine uyarıldı.

TOPTAN GENÇ'İ İKNA EDEMEDİ

Genç kürsüden ayrılmayınca Meclis Başkanı Toptan, oturuma 5 dakika ara verdi. Bunun üzerine AKP'li idare amirleri Genç'i kürsüden indirmek için Genç'e doğru yürüdüler. Ancak, Genç ısrarla inmeyeceğini tekrar etti. Bu arada CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay kürsüye gederek Kamer Genç'i ikna etmeye çalıştı. Genç daha sonra kürsüden ayrıldı.

(ANKA)