kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Oylamadan izlenimler...

Yeni Haber
Üniversitelerde türban serbestisi sağlayacak anayasa değişikliği teklifi görüşme maratonu Meclis Genel Kurulu'nda tamamlandı. İlk turun aksine daha sakin ve önergeler dışında görüşme olmadığı için daha kısa sürede gerçekleştirilen ve rekor bir oyla kabul edilen teklifin ikinci tur oylamalarına ilişkin izlenimler şöyle:

GENEL KURULU TOPTAN YÖNETTİ

-İkinci tur oylama ilk turun aksine heyecansız ve sakin geçti. 13 saat süren ilk tur, siyasi partilerin görüşlerini aktarmaları ve sık sık yaşanan tartışmalar nedeniyle uzun sürmüştü ancak ikinci tur oylamada, milletvekilleri sadece maddeler üzerine verdikleri önergeler üzerine konuştu. Hem gerginliğin yaşanmaması hem de konuşmaların kısıtlı olması, ikinci tur oylamanın 4 saat gibi bir sürede sonuçlanmasına neden oldu.

-Meclis'te ilk turun aksine, ikinci tur oylamaları Meclis Başkanı Köksal Toptan yönetti. İlk turu ise Toptan, Katar'da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e vekalet ettiği için yönetememişti.

-AKP, Meclis Genel Kurulu'ndaki oylama öncesinde milletvekilleri ve bakanlara Meclis'te kahvaltıda bir araya getirdi. Milletvekillerinin nabzı bir kez de kahvaltıda tutuldu.

-Başbakan Erdoğan Almanya'da olduğu için ikinci tur oylamaya katılamadı ancak Başbakan'ın yerine Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek vekaleten oy kullandı. Başbakan'ın yanı sıra ikinci tur oylamada Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu da yine yurtdışında oldukları için ikinci tur oylamaya katılamadılar ve yerlerine vekaleten oy kullanıldı.

AZ FİRE YAŞANDI

- Oylamada ilk turun aksine daha az fire olurken, AKP'den İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi'nin mazeretli olduğu oylamaya katılmadığı bildirildi. AKP'den, yaklaşık üç haftadır evinde hasta yatan ve raporlu olan Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, ilk tur oylamada olduğu gibi ikinci tur oylamaya da katıldı. AKP'de oylamalar sırasında "Ahmet Ertürk paniği" yaşandı. AKP Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk'ün 3'ncü maddeyle ilgili oylamada oy kullanmadığı fark edilirken, AKP Grup başkanvekilleri de Ertürk'ü aramaya çıktı. Genel Kurul salonundan ise Ertürk'ün içeride olduğu bilgisi gelince, grup başkanvekilleri aramadan vazgeçti. AKP Grup Başkanvekilleri milletvekillerini oylamalar esnasında milletvekillerini sıkı markajda tuttu. Oylamalara daha önce yaptığı açıklamalarla tepki çeken ve hakkında parti yönetimince inceleme başlatılan Konya Milletvekili Hüsnü Tuna da katıldı.

-MHP ise ikinci turu firesiz atlattı. İlk turda ABD'de olduğu için oylamaya katılamayan İstanbul Milletvekili Gündüz Aktan da dahil olmak üzere MHP 70 milletvekili ile tam kadro Meclis Genel Kurulu'nda yer aldı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, ilk turda olduğu gibi ikinci turda da oylamayı başından sonuna kadar takip etti. Bahçeli, ikinci tur oylamanın ardından gazetecilerin sorularına "teşekkür ederim" diyerek Meclis'ten ayrıldı.

-CHP lideri Deniz Baykal, oylamaların ardından Almanya'ya gitti.

GENÇ DAMGASINI VURDU


-İlk turda 1'nci madde 401 oyla kabul edilirken, ikinci turda bu rakam 403'e yükseldi. Maddeler 403 oyla kabul edilirken, teklifin tümü üzerindeki oylamada 411 gibi rekor bir kabul oyu çıktı.

-Meclis ilk turda yaşanan kavga ve tartışma görüntülerine bu kez sahne olmadı. Türban oylamasının ikinci turundaki tek tartışma, Tunceli Bağımsız Milletvekili'nin kürsüden inmemesi ve kürsü işgali için CHP'yi de çağırmasıyla yaşandı. Genç'le Toptan arasında yaşanan kürsü tartışması verilen arayla birlikte son buldu.

-Oylamalarda çıkan sonuçlar gözlerin bir kez daha DTP'ye çevrilmesine neden oldu. Türban teklifine her fırsatta evet oyu vereceğini açıklayan DTP'nin, ilk turda olduğu gibi ikinci turda da ortak bir irade sergilemediği ve bazı milletvekillerinin hayır oyu kullandığı öne sürüldü. DTP'den Grup Başkanı Ahmet Türk ve Grup başkanvekili Fatma Kurtulan'ın "evet" oyu kullandığı kaydedildi.

MESUT YILMAZ 2. TUR OYLAMAYA KATILDI

-Türban teklifinin Çarşamba günü yapılan ilk tur oylamasına katılmayan Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz, ikinci tur oylama nedeniyle bugün Meclis'teydi. Yılmaz oylamalara katıldı. Yılmaz'ın "çekimser" oy kullandığı öğrenildi.

-Türban teklifi, Meclis açıldığından bu yana uyumlu bir görüntü sergileyen Meclis Başkanvekilleri Meral Akşener ve Güldal Mumcu'nun arasını açtı. Sabah saatlerinde Meclis'in iki kadın başkanvekilinin ayaküstü mesafeli sohbetleri dikkat çekti. CHP'li Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu, MHP'li meslektaşı Meral Akşenir'i görünce, "Bu gün tarihe kara cumartesi olarak geçecek" diyerek laf attı. Bunun üzerine kuliste bulunan gazetecilerin, "Türban konusunda iki başkanvekili ters mi düştü" soruları üzerine Meral Akşener, "Herkesin düşüncesine saygı göstermek gerekir" diyerek karşılık verdi.

MUMCU'NUN ESPRİSİ

- Günün esprisi CHP'li Güldal Mumcu'dan geldi. Mumcu'nun beyaz ve gri desenli fuları esprilere neden oldu. Bir gazetecinin, "Bu kadar büyük fular takmanızın özel bir anlamı var mı?" sorularına Mumcu, "oylama bittikten sonra başıma takacağım" esprisiyle cevap verdi.

-Havanın güzel olması türban teklifi oylamalarını da etkiledi. Meclis kulisinde sigara dumanından bunalan bazı milletvekilleri havanın güzel olmasını da fırsat bilerek sık sık Meclis bahçesine çıkarak temiz hava aldılar.

-Meclis Başkanı Köksal Toptan ise 3'ncü maddeyle ilgili oylama devam ederken Genel Kurul salonundaki milletvekillerine hitaben, "bugün 9 Şubat sigarayı bırakma günü" dedi ve milletvekillerinden sigara yasağı başlamadan sigarayı bırakmaları ve kulislerde sigara içmemeye özen göstermelerini istedi.

CHP'Lİ KADIN VEKİLLER


-AKP, ilk turda kadın milletvekillerinin yaptığı konuşmalarla türbanı savunmuştu. İkinci tur oylamada ise CHP'li kadın milletvekilleri kürsüde boy gösterdi. Maddeler üzerine verilen önergeler nedeniyle CHP'den, İzmir Milletvekili Canan Arıtman, İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil ve Ankara Milletvekili Nesrin Baytok söz aldı.

-İlk tur görüşmelerde olduğu gibi ikinci turda da medya, türban teklifi oylamalarına yoğun ilgi gösterdi. Meclis bahçesinde sabah erken saatlerden itibaren kurulan canlı yayın araçları ile televizyonlar gelişmeleri aktardı.

ÇİÇEK: ÇOK YOĞUN ÇALIŞTIK

-Oylamanın tamamlanmasının ardından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek gazetecilerin ısrarlı soruları ile karşılaştı. Sonuca ilişkin değerlendirme yapmayan Çiçek bunun yerine gazetecilere "çok yoğun çalıştık, yorulduk, gidin artık dinlenin" demeyi tercih etti.

(ANKA)