kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Bu da Griffin 'Osmanlı' Fonu!

Küresel dünyanın mabedi Wall Street sallanmaya devam ediyor. Kafalar iyice karışıyor. Borsacılar, "Paranın mabedi hangi şehir olacak" diye aralarında bahis oynuyor. Kimi, "New York!" derken çoğunluk,
"Tartışmasız Londra!" diyor.
Ama asıl yarış on yıl sonrasında olacak, Şangay ve Hong Kong çok ciddi kapışacak.
Çin devlet fonu Morgan Stanley'e, Suudi Prensi Citigrup'a ortak oldu. Bu ortaklıklar küresel dünya için bir sinyal. Sonuçta doğu, batıya entegre oluyor, dünyada servetler el değiştiriyor. Bu dönüşüm en çok Londra'ya yarıyor, Londra her geçen gün gücünü artırıyor.
İki olay durumu ortaya koyuyor.
Birincisi, Enron skandalı nedeniyle ABD'de denetimler sıkılaştırıldı. Sermaye piyasası ile ilgili mevzuat çok ağırlaştırıldı. Bu yüzden yatırımcı New York'u bırakıp yolunu Londra'ya çevirdi.
İkincisi, dünya ekonomisi doğuya doğru büyümeye devam ediyor. Bu eğilim 20 yıldır finans merkezi olma çabasını sürdüren Londra'yı ister istemez farklılaştırdı. Açıkçası Londra'daki hareket Türkiye'yi çok etkiliyor...
Londra'da kurulan yığınla fon Türkiye'yi izliyor. İşte bu fonlardan biri de Griffin Osmanlı Fonu!
Sonuçta Londra merkezli olmak üzere kurulan 15-0 Türk fonu var. Griffin Osmanlı Fonu bunlardan biri. Griffin, merkezi Londra'da olan bir yatırım şirketi. İkisi hedge fon olmak üzere dört ayrı Avrupa fonunu yönetiyor.
Üç yıl önce Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri ile Rusya ve Ortadoğu'ya dönük bir fon kurmak istemiş. Fon, Almanca konuşulan ülkelerde pazarlanmış. Uzun yıllar Griffin'de çalışan Aziz Unan, fonun adını biraz da egzotik olsun diye "Griffin Osmanlı Fonu" ya da diğer adıyla "Griffin Ottoman Fund" diye kabul ettirmiş. Fon, 12 milyon dolara kurulmuş. Dublin Borsası'na kote olmuş. Bugün 80 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşmış.
Türkiye'de pazarlanmak için üç yılın dolmasını bekliyor. Fonun isim babası olan Aziz Unan'a, " Bu fon nereye yatırım yapıyor?" diye sorunca fonun ismi kadar ilginç bir yanıt geliyor. Unan, "Bu fon, Kanuni Sultan Süleyman'ın Osmanlı'yı yönettiği dönemdeki sınırları kapsayan her ülkede yatırım yapıyor!" diyor.
Fonun tercih ettiği ülkeler ve şirketler ilginç.
Öyle ya, bu fonun içinde hangi Türk şirketleri var? İMKB 30 şirketleri mi?
Yoksa İMKB 100 şirketleri mi?
Griffin Osmanlı Fonu, şirketlerin yönetim kalitesine ve yatırımcı hakları konusundaki tavrına bakıyor. Şirketleri bu açıdan izliyor. Türkiye'de iki şirketi çok beğeniyor. Biri, küçük hissedarlarına en dürüst davranan şirket dediği "Akbank." Diğeri ise rafineri devi " Tüpraş."
Bu fonu biz niye yazdık?
Çok net. 33 kişinin çalıştığı bir şirketin başarı öyküsü. Bu fon bireysel yatırımcıya pazarlanıyor. İki yılda Euro bazında yüzde 41.5, dolar bazında yüzde 70'in üzerinde getiri sağladı. Küresel fırtınada bile aktif olmayı sürdürüyor.