kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

DTP'nin ek süresi doluyor

Yeni Haber
Anayasa Mahkemesi'nin, Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kapatılması istemiyle açına davada, partiye ön savunma için verdiği 1 aylık ek süre 11 Şubat Pazartesi günü mesai bitiminde doluyor.

Yüksek Mahkeme, DTP'nin, ön savunma için istediği 3 ay ek süre verilmesi talebini, 9 Ocak 2008'de karara bağlayarak, 1 ay ek süre tanınmasına karar vermişti.

Partiye tanınan 1 aylık ek süre, 11 Şubat Pazartesi günü mesai bitiminde sona erecek.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP'nin ''devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü aleyhine eylemlerin odağı'' haline geldiği gerekçesiyle ''temelli kapatılması'' istemiyle dava açmıştı.

SÜREÇ

DTP'nin ön savunmasına vermesinin ardından, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünü sunacak. Bu görüş, DTP'ye gönderilecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yalçınkaya sözlü açıklama, DTP yetkilileri de sözlü savunma yapacaklar. Bütün bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, gerekse davalı DTP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Raporun, Anayasa Mahkemesinin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bir toplantı günü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacaklar.

DTP hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak.

Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.