kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Oda başkanı olsam eleştirirdim ama mutfakta durum öyle değil'

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, "Türban tartışmaları ekonomiyi etkilemedi. Rehavet içinde değiliz. Arı gibi çalışıyoruz. Türkiye'yi alarme edecek bir durum yok" dedi..
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, üniversitelere başörtüsü ile girilmesine imkân sağlayan anayasa değişikliğinin ekonomiyi etkilediği görüşlerine katılmadığını söyledi. ASO Başkanı Nurettin Özdebir'in önceki gün yaptığı "Hükümet ekonominin kurallarına uymuyor. Bakanların ne yaptığını bilmiyoruz" eleştirisine eski ASO Başkanı ve bugünün Sanayi Bakanı Çağlayan'dan yanıt geldi. Çağlayan, "İşin mutfağından bakınca durum dışardan yansıtıldığı gibi değil. Arı gibi çalışıyoruz. Türkiye'yi alarme edecek bir durum yok" dedi. Çağlayan, bir grup gazeteci ile düzenlediği toplantıda, küresel kriz ve hükümetin tutumu konusunda şu mesajı verdi:

* REHAVET İÇİNDE DEĞİLİZ: Oda başkanı olsam eleştirirdim. Ama işin mutfağında olay öyle değil. Ekonomi yönetiminin rehavet içinde olduğu, işine sahip çıkmadığı eleştirileri, haksız. Bütün bakanlıklar arı gibi çalışıyor. Bizde sistem işliyor. ABD'de sorun olmuş, olmamış diye değil. İşimizi yapıyoruz.

* GÜNDEME HÂKİMİZ: Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda 5 bakan sürekli bir araya gelip sorunları tartışıyoruz. Her hafta Bakanlar Kurulu'nda ekonomi ile ilgili konuları konuşuyoruz. Başbakanın başkanlığında 7 saat süren Ekonomi Değerlendirme Kurulu yapıldı. O bile eleştirildi. Şöyle bir hava görüldü. "Eyvah bunlar toplandığına göre birşey var demek ki..." Türkiye'yi alarma geçirecek bir şey yok. Türkiye'deki 2001 şartları ile bugünkü şartlar farklı. 2001 krizi bir sonuçtu. O sonucu oluşturan sebepler vardı, bugün o sebepler yok.

* YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YIL SONUNDA: Cumhuriyet tarihinde bir ilki gerçekleştiriyoruz. İlk kez sanayi envanteri hazırlanıyor. Bunun üzerine sanayi stratejisi oluşturulup, arkasından yeni teşvik sistemine geçilecek. Bu çalışmayı yıl sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Düşünün, bir ordu var. Silahını, mühimmatını, askerini bilmiyor. Sanayi envanteri olmayışı buna benziyor. Dünyanın ihtiyacını karşılayacak un kapasitesine sahibiz. "Artık yapma kardeşim, teşvik vermeyeceğiz." Benim firmalarım Mısır'a gideceğine, Doğu'ya, Güneydoğu'ya gitsin.

* ÖZEL SEKTÖR BORÇLARI: Deniliyor ki "Özel sektör borçlu." Gerek reel gerekse mali sektör bazında özel sektörün bu yıl çevireceği borç 72 milyar dolar. Son küresel kriz, aslında bir likidite krizi. Borçlu firmalar bakımından kredi maliyetleri eskisi gibi olmayabilir. Ama bu firmalar, aynı zamanda ihracat yapan girdisi de döviz olan firmalar.