kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Merkez'de 'taşınmayalım' kampanyası

Hazal ATEŞ ANKARA
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın, "Banka camiasının Ankara'da kalma eğilimi var" sözlerinin ardından banka çalışanları İstanbul'a gitmemek için imza kampanyası başlattı..
Başbakan Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınma tartışmalarına noktayı koyarken, taşınmak istemeyen kurum personeli karşı kampanyaya hazırlanıyor. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın, "Merkez Bankası camiasının Ankara'da kalma eğilimi var" sözlerinin ardından, banka çalışanları İstanbul'a gitmemek için imza kampanyası başlattı. Çalışanlar, çocuklarının eğitimleri başta olmak üzere aile durumlarını gündeme taşıyacak. Hükümet ile Merkez Bankası Başkanı Yılmaz arasında uzun süredir gerginlik yaratan "bankanın taşınıp taşınmayacağı" tartışmasına çalışanlar da katıldı. Merkez Bankası, Ziraat, Halk ve Vakıfbank çalışanları ile aileleri zor bir kararla karşı karşıya kalırken, çözümü imza kampanyası başlatmakta buldular. Çalışanlar, başta çocuklarının eğitimi olmak üzere, mevcut maaşlarla İstanbul'da geçinemeyecekleri için taşınmak istemediklerini, topladıkları imzaları Başbakan Erdoğan'a ileteceklerini söylediler.

25 BİN KİŞİ TAŞINACAK
Merkez Bankası'nda Ankara ve İstanbul'da toplam 4 bin 582 personel görev yapıyor. Bunun da yüzde 56.57'si (2 bin 565'i) Ankara'da çalışıyor. Yine Ankara'da Ziraat Bankası'nda bin 500 personel, Halk Bankası'nda bin 200, Vakıfbank'ta bin personel çalışıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) da taşınacağı göz önüne alındığında ailelerle birlikte 25 binden fazla insan İstanbul'a taşınmak durumunda kalacak. Merkez Bankası'nda olduğu gibi kamu bankalarında çalışan personel de İstanbul'a gitme fikrine sıcak bakmıyor. Taşınma projesinin yaşama geçmesi ile emeklilik hakkı kazanmış deneyimli, üst düzey yöneticiler kurumdan ayrılmayı düşünüyor. Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, "Bu iş yapılacaksa bir yasa değişikliği kaçınılmaz. Yasa değişikliği gündeme geldiğinde ve bize de sorulduğunda biz görüşümüzü ileteceğiz. Ama sonuçta bu TBMM'nin alacağı bir karar" demişti.