kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Durgunluk AB ve Japonya'ya sıçrarsa, dolar 1.56 lira olur'

Ata Yatırım'ın 2008 Strateji Raporu'na göre en kötü senaryoda ABD ekonomisindeki durgunluk Avrupa ve Japon ekonomilerini etkilemeye başlar ve dolar yıl sonunda 1.56 liraya yükselir..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Durgunluk AB ve Japonya'ya sıçrarsa, dolar 1.56 lira olur'
Ata Yatırım 2008 Strateji Raporu'na göre, dünya ekonomisine yönelik büyüme endişeleri ile 2008 yılının ilk çeyreği piyasalar açısından riskli ve hareketli geçecek, ABD ekonomisindeki durgunluk yılın ikinci yarısından itibaren düzelme yoluna girecek. Ancak resesyon Avrupa ülkeleri ve Japonya'yı da etkilerse uluslararası piyasalardaki dalgalanma yılın ikinci yarısında da devam edecek. Özellikle Avrupa Bölgesi'nde yaşanacak bir daralma Türkiye'yi etkileyecek. En önemli etkinin büyümede yaşanacağını öngören raporda, Türkiye'nin 2008 yılında yüzde 5.6 oranında bir büyeme kaydedeceği tahmin edilirken, şirket kârlılıklarının azalması ve hisse senedi piyasalarında yaşanabilecek düzeltmeler de olumsuz etkiler olacak. Raporda, risk iştahının azaldığı ve kredi pazarının daraldığı ortamda yüksek cari açık nedeniyle fonlama problemi yaşanabileceği vurgulandı.

BORSA 37 BİNE İNER
Dünya ekonomisine yönelik endişelerin yılın ikinci yarısına sarkması durumunda olumsuz senaryoların devreye gireceğini belirten Ata Yatırım Fon Yönetimi Müdürü Serdar Pazı, bu tabloda yaşanacak bir düzeltme hareketi ile yıl sonunda İMKB'nin 37 bin seviyelerine kadar gerileyebileceğini ve doların 1.56 YTL'ye kadar yükselebileceğini öngördü. Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç da borsadaki düşüşler sonrası şirket değerlerinin oldukça cazip seviyelere geldiğini söyleyerek, "Ancak, gerek gelişmiş gerekse gelişmekte olan pek çok piyasada da son dönemde yatırım fırsatları artmıştır. Ortalık yatıştıktan sonra İMKB'nin farklılaşabilmesi için 2007 yılında yavaşlayan reform ve özelleştirme sürecine tekrar hız verilmesi gerekiyor" diye konuştu.