kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Haber turu

Güler: İran doğalgaz akışını yine kesti
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, İran'dan alınan doğalgazın bu ülkedeki olumsuz hava şartlarının devam etmesi nedeniyle yeniden kesildiğini söyledi. Bakan Güler, İran'ın doğalgaz akışında yeni bir kesintiye gittiğini Ankara Hilton Otel'de katıldığı İran Milli Günü'nde açıkladı. Bakan Güler, gazetecilerin sorularını cevapladı. Gazetecilerin 'yine hava şartları mı?' sorusu üzerine Bakan Güler, "Evet, yine hava koşulları üzerine kesildiği bildirildi" diye konuştu.

Türkiye'de rekabet zorlaştı, Çin'e gidiyoruz
Doğal taş üreticisi Silkar, maliyetler nedeniyle Türkiye'de Çin'le rekabet edemeyince, Çin'de yatırım yapma kararı aldı. Şubat ayı sonunda Pekin yakınında bir tasarım merkezi kuracaklarını dile getiren Silkar Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Akbulak, "Çinli bir firmayla ortak olduk. Onların hammaddesiyle kendi tasarımlarımızı yapıp Avrupa ve ABD'ye satacağız" dedi. Çin'de kurulacak bu merkezle kopyalamanın da önüne geçeceklerini anlatan Akbulak, maliyetler düşünce ürün fiyatlarının da düşeceğini, böylece kopyalamanın Çin için fizibil olmayacağını söyledi.

Teliasonera: Turkcell'le birlikte % 5.8 büyüdük
İskandinav telekomünikasyon devi Teliasonera, 2007 yılında, içinde Turkcell'in de bulunduğu Avrasya bölgesindeki büyümenin ivmesiyle yüzde 5.8 büyüdüklerini ve satışlarının 14.7 milyar dolara çıktığını açıkladı. 2007 yılı mali sonuçlarını açıklayan Teliasonera, Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan, Tacikistan, Gürcistan, Moldova, Afganistan, Rusya ve Türkiye'den oluşan Avrasya bölgesinin İspanya pazarı ile birlikte 2007 büyümesini sırtladığını bildirdi. Teliasonera yetkilileri, yılın son çeyreğinde net kârının yüzde 11 artışla 691 milyon dolara ulaştığını kaydetti.

Leasing'de sözleşme sayısı % 63'e düştü
Finansal kiralama (leasing) sektöründe uygulanan KDV oranlarının sektör temsilcilerinin tüm karşı çıkışlarına rağmen yüzde 1'den yüzde 18'e çıkarılması, 'korkulanı' başa getirdi. Finansal Kiralama Derneği (FİDER) verilerine göre, Ocak 2008'de önceki yılın aynı dönemine göre sektördeki sözleşme sayısında yüzde 63, tutarında ise yüzde 51 oranında düşüş yaşandı. FİDER Genel Sekreteri Hakan Gülelçe, sektörde KDV oranlarındaki artışla birlikte ciddi düşüşler yaşandığına dikkat çekerek, "Bu durumun en üzücü yanı ise finansal kiralama sektörünün kaybına karşılık kazanan tarafın olmamasıdır" dedi.

2008 yılında cari açık beklentisi 40 milyar $
Piyasaların, ocak ayında yüzde 6.47 olarak ölçülen TÜFE bazında yıllık enflasyon beklentisi şubatta da değişmezken, yıl sonu cari açık beklentisi 40 milyar 783,2 milyon dolara yükseldi. Yıl sonu dolar kuru beklentisi ise 1.2865 ile ocak ayındakinin altında çıktı. 2008 büyüme beklentisi yüzde 4.8'e geriledi. Merkez Bankası gecelik faiz oranında bu ay beklenen indirim de 0.25 puan olarak ölçüldü. Merkez Bankası mali ve reel sektördeki karar alıcılarla her ay iki kez gerçekleştirdiği Beklenti Anketi'nin Şubat ayı birinci dönem sonuçlarını açıkladı. Katılımcıların TÜFE bazında şubat ayı enflasyonuna ilişkin beklentileri yüzde 0.0 ile yüzde 1.19 arasında değişti. Beklentilerin uygun ortalaması yüzde 0.54 olarak hesaplandı. Ocak ayı ikinci anketinde söz konusu oran yüzde 0.92 çıkmıştı.