kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ülker Gıda Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü

Ülker'in fabrika açtığı her yerde sütçülüğe heves arttı

EKONOMİ
2007'de Karaman'da açtıkları fabrikayla günlük süt işleme kapasitesinin 2 bin 100 tona çıktığını söyleyen Ülker Gıda Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, "Süt dağın başında da olsa çıkarız" dedi..
Türkiye'de gıda sektöründe bazı kategorilerde büyüme hızları yavaşlar ya da dururken, süt ve sütlü ürünler pazarı büyümesini sürdürüyor. Bunun nedeni ambalajlı tüketimin artması. Ayrıca, fonksiyonel gıda da süt ve sütlü ürünler pazarını büyütüyor. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği satın almalarla yine adından sıkça söz ettiren Ülker'in Gıda Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü'nün ise neredeyse tek bir derdi var. Tanıtım konusundaki sıkıntıları aşmak ve fonksiyonel ürünlerdeki bilinirliği artırmak.

* 2007'de kaç yeni ürün üzerinde çalışma yaptınız? Kaçı raflara çıktı?
Ar-Ge laboratuvarlarımızda 300'ün üzerinde yeni ürün üzerinde çalıştık, bunların 100'ü tüketiciyle buluştu. Bu çalışmaları 2008'de de devam ettireceğiz. Her yıl ciromuzun yüzde 1.5'ini Ar- Ge'ye ayırıyoruz.

* Kaç fabrikada üretim var?
Yurtiçi ve yurtdışında 38 fabrikamız var. Ancak Uno'nun alınmasıyla birlikte Ankara ve İstanbul fabrikaları da eklenecek. Ayrıca Kazakistan, Suudi Arabistan, Ukrayna, Cezayir ve Romanya'daki yatırımlara Godiva'nın alınmasıyla birlikte Brüksel ve Pensilvanya'daki fabrikalar da eklenecek.

PAKETLİ ÜRÜNE DÖNÜŞ
* Açık süt tüketimi düşüyor mu?
Süt ve sütlü ürünlerin bu kadar hızlı büyümesinin iki sebebi var. Birincisi artık beslenmeyle sağlığın bağlantısı konusunda tüketici bilinçli. Açık satılan ürünlerden paketli ürüne dönüş var. İkincisi, fonksiyonel gıda ile süt ve sütlü ürünler çok iyi uyuşuyor. Ama yine de süt pazarının yüzde 50'si hâlâ markasız ürünlerde. Bir yılda 4 milyon ton paketli süt üretiliyor. Ama bu süt üretiminin yarısından az. Üretime baktığımızda da, süt fabrikaları üreticiler için teşvik oluyor. Karaman'da biz fabrika kurduktan sonra sütçülük de gelişti, heves arttı. Biz süt dağın başında da olsa çıkarız oraya.