kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Şaka gibi!

Yeni Haber
Vatandaşları sahte içkiye karşı uyaran dernek başkanı sahte içki üreten şebekenin başı çıktı...
Değişik illerde örgütlenerek sahte içki üreten bir örgüt çökertildi. İthalatçı firmalardan bazılarının da bulunduğu şebekenin, ürettiği sahte içkileri ithal edilmiş gibi gösterip piyasaya sürdüğü belirtildi. Basında sahte içki üretimiyle ilgili demeçler veren Alkollü İçecekler, İthalatçıları ve Dağıtıcıları Derneği Başkanı O.Ü.'nün de aralarında bulunduğu beşi kadın 28 kişi gözaltına alındı. Polisin yaptığı çalışmalar sonucunda yurt geneline dağıtılan içkiler için toplatma kararı alındığı öğrenilirken devletin kaybının milyonlarca dolar olduğu iddia edildi. Gözaltına alınan zanlıların bütün mal varlıklarına da tedbir koyuldu.

Balıkesir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Şube Müdürlüğü, yedi aydır sürdürdüğü inceleme sonucunda sahte içki üretip ithal mal gibi piyasaya sürmeye çalıştığı iddia edilen bir şebekeye "Sarı Şebbay" adıyla operasyon düzenledi. Sarı Şebbay'ın, viskinin argodaki ismi olduğu kaydedildi. Balıkesir, Denizli, İzmir, Antalya, Mersin, Ankara ve İstanbul'daki eşzamanlı baskınlarda 42 kişi yakalandı. Şebekenin içki üretimi, pazarlama, hammadde temini ve hukuki işleri profesyonel yöntemlerle vedeğişik illerde yaptığı ileri sürüldü. Balıkesir'de bir antreponun sahte su bayiliği gibi alındığı ve su dağıtımı yapıldığı izlenimi verildiği belirtildi. Şebekenin beyni olduğu öne sürülen O.Ü.'nün içki ithalatçısı olduğu ve sahte içkileri de piyasaya sürüp haksız kazanç sağladığı iddia edildi.
Operasyonlarda 40 arabaya el konulurken, 30 bin şişe votka, 32 bin şişe viski, 23 bin şişe bira, 7 bin 150 viski boş viski şişesi, 190 bin sahte bandrol, 100 bin yabancı marka viski karton ambalajı, 1 milyon 79 bin yabancı marka şişe etiketi, tanklar içinde üretilmiş halde 16 ton sahte viski, 10 ton sahte votka, 26 ton içki yapımında kullanılan etil alkol, 10 ton içki yapımında kullanılan arındırılmış su, bir bandrol basma makinesi, bir etiket basma makinesi, bir kapak monte makinesi, bir şişe dolum makinesi, bir şişe kapaklama bilye makinesi, iki palet taşıyıcı, 25 kilogram toz aroma, 60 kilogram sıvı aroma, bir ruhsatsız tabanca ve buna ait altı tane fişek ele geçirildi. Balıkesir Emniyet Müdürlüğü'nde sorguya alınan 42 zanlıdan 14'ü ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılırken kalan 28 kişi, 'TCK'nin 184. maddesine muhalefet, organize suç örgütü kurmak, halkın sağlığını tehlikeye atmak' gibi suçlardan sabah saatlerinde adliyeye çıkarıldı.
Banka hesaplarında 10 milyon YTL ve mal varlıklarına mahkeme kararıyla el konulan zanlılardan bazılarının, sahte içki üretimi ve pazarlamasından sabıkaları olduğu belirtildi. Sahte içkilere gerçek bandrol yapıştırıldığını açıklayan polis, viski, votka ve biraların ülke genelinde satıldığını tesbit etti. Sahte içkilerin toplatılması amacıyla vergi dairesi başkanlıkları, Tarım ve Sağlık il müdürlüklerine yazı gönderildi.