kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Tek yumurta ikizlerinden Olivia (sağda) lösemi oldu. Şimdi ikizi İsabella ve annesi Sarah ile çok mutlu.

Löseminin sırrı İngiliz ikizlerde

Lösemili kız, ikiz kardeşiyle karşılaştırılıp, kansere yol açan kök hücreler bulundu. Bu buluşla yeni yöntemler geliştirilecek. Ağır yan etkileri bulunan kemoterapiye ihtiyaç da kalmayacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Löseminin sırrı İngiliz ikizlerde
İngiliz bilim adamları, biri lösemili ikiz kız kardeşler sayesinde bilim tarihinde ilk kez kansere yol açan hücreyi buldular. Buluş sayesinde, ağır yan etkileri bulunan kemoterapiye ihtiyaç kalmıyor. Kanserli hücreler artık ilaçla yok edilecek. İngiltere'de, Olivia ve İsabella Murphy (4) adlı tek yumurta ikizleri, bilim adamlarına löseminin (kan kanseri) sırrını çözme fırsatı verdi. 2 yaşındayken lösemiye yakalanan Olivia'yı sağlıklı kızkardeşi ile karşılaştıran bilim adamları, kanserli tümörlere yol açan kök hücreleri buldu. Kent şehrinde yaşayan iki kız kardeşin de aynı genetik özellikleri taşıması, bilim adamlarının geriye doğru gidip hangi hücrenin kansere yol açtığını tespit etmelerini kolaylaştırdı. Buluş, bilim adamlarına, çocukların lösemiye karşı daha dirençli olmalarını sağlayacak ve kemoterapinin bir çok zararlı yan etkisini en aza indirecek. Örneğin, çocuklarda önemli hasarlara yol açan kemoterapi, Olivia'nın bir gözünü kaybetmesine yol açtı. Oxford Üniversitesi'ndeki ekibin başında bulunan Tarık Enver, "Şimdi bu kanserli hücreleri, kemoterapi olmadan ilaçlarla yok etmek mümkün" dedi. Ayrıca, İsabella'nın kardeşinin aksine kansere yakalanmayan hücresi incelemeye alındı. Sağlıklı görünen 'kanser hücresinin' lösemi öncesi taşıdığı bütün özellikler titizlikle kaydediliyor. Böylece çocuklarda kan kanseri başlamadan lösemiye eğilimli hücrenin geçirdiği değişimin sırrı çözülmeye çalışılacak.

EŞSİZ BİR FIRSAT
Oxford ekibiyle ortak çalışan Kanser Araştırma Enstitüsü Başkanı Great Ormond, "İkizler üzerinde yaptığımız incelemeler, bize kanserin nedenleri hakkında hayati ipuçları verdi" dedi. Profesör Tarık Enver ise, "İkizler, kanserin ilk aşamalarını incelememiz için bize eşsiz bir fırsat sundu. İkizler olmadan bu olanağı başka türlü elde etmemiz imkânsızdı" diye konuştu.

BÜYÜK BİR ÇIĞIR
Bilim adamları, dünyada ilk kez bir hücrenin veya hücre grubunun kansere yol açtığının tespit edildiğini belirtiyor. Bilim adamları şimdi, bu yeni gelişmeler ışığında hem kanserin nedenini çözmeye hem de onu tedavi edecek ilacı geliştirmeye çalışacak. Royal Marsden Kanser Araştırma Enstitüsü uzmanlarından profesör Andy Pearson, "Bu büyük bir adım. Önleyici kanser tedavisinde bir çığır. Lösemiye yol açan hücreleri tedavi için yeni yöntemler geliştirmemize de yardım edecek" dedi. DIŞ HABERLER