kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Beyaz Saray'ın önlem paketi borsaları kurtarmaya yetmedi

ABD Başkanı Bush'un açıkladığı ekonomik önlem paketi dünya borsalarını toparlamaya yetmedi. Avrupa Merkez Bankası'nın AB ekonomisinin likidite krizinden etkilendiğini belirten raporu havayı yeniden bozdu..
Beyaz Saray'ın durgunluğu frenleyecek ekonomi destek paketi dünya borsalarındaki keskin düşüşü kesmeye yetmedi. ABD Başkanı George W. Bush'un 'önlem paketi' konuşmasının ardından Dow Jones kazançlarını geri verdi ve yüzde 1 eksiye döndü. Avrupa Merkez Bankası'nın yayımladığı bir rapor ile likidite krizinin AB'de yatırım ve tüketici harcamalarının etkilendiği açıklaması, Avrupa borsalarında kayıplara neden oldu. Avrupa borsaları bankacılık hisseleri öncülüğünde geriledi. Londra Borsası yüzde 1.34, Paris Borsası yüzde 1.25 ve Frankfurt Borsası ise yüzde 1.34 geriledi. Durgunluk sinyalleri ile son üç gündür çakılan ABD'de Dow borsaları ise açılışta yükseldi. Dow Jones Endeksi açılışta yüzde 1.2 değer kazandı. Ancak kazançlar iki saat içinde eridi ve borsalar tekrar eksiye döndü. Bush'un durgunluğu önleyecek paketine ilişkin açıklamaların piyasayı tatmin etmemesi bu düşüşün en önemli nedeni oldu. TSİ 19.00 itibariyle Dow'daki değer kaybı yüzde 0.6 oldu.

DOLAR 1.19'U GÖRDÜ
Bu arada Wall Street'te ABD Merkez Bankası'nın önümüzdeki haftalarda yapacağı faiz toplantısında faiz oranlarını 0.75 puan indirerek, yüzde 3.50 seviyesine çekeceği ile ilgili söylentiler çoğaldı. İMKB-100 Endeksi ise yüzde 0.50 değer kaybetti. Borsa dün 245 puan düşerek, 48 bin 657 puana geriledi. Borsada işlem hacmi 1.7 milyar YTL oldu. ABD ekonomisine ilişkin kaygıların devam etmesi gelişmekte olan ülkelerde satışlara neden olunca piyasalarda toparlanma sınırlı kaldı. Riskten kaçınma eğilimi ile Türk Lirası değer kaybetti. Dolar dün bankalararası piyasada 1.1800-1.11820 YTL'den kapandı. Valörlü işlemlerde ise 1.19 YTL'ye yükseldi. 7 Ekim 2009 tarihli gösterge niteliğindeki tahvilin bileşik faizi dün yüzde 16.43'e yükseldi. Euro-dolar paritesi ise dün 1.4614 sente kadar geriledi.
Haberin fotoğrafları