kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

CHP’li Topuz: Kıyılar yatırım amaçlı kiralandı mı?

Yeni Haber
CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, kıyılarda ve sahil şeritlerinde yatırım amacı ile kiralama yapılıp yapılmadığının açıklanmasını istedi.

Topuz, konuyla ilgili olarak Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Önergesinde, Maliye Bakanlığı'nın, Milli Emlak Genel Tebliğ ile, "kıyılara proje maliyet bedelinin en az 150 milyon ABD Doları karşılığı YTL tutarında olması ve en az iki yüz elli kişiye on yıl süreyle istihdam sağlaması halinde yatırım amaçlı kullanıma" açıldığını hatırlattı.

Kıyıların, Medeni yasaya göre "sahipsiz mal" olarak kabul edildiğini ifade eden Topuz, kıyıların bu nedenle devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğunu kaydetti. Topuz ayrıca, Anayasa'nın 43. maddesine göre "kıyıların, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunduğu, kıyıların herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açık olduğu, kıyı ve sahil şeridinden yararlanmada öncelikle kamu yararının gözetileceği" hükmünü hatırlattı.

Topuz, "Kaldı ki, kıyıda uygulama imar planı kararı ile ancak faaliyetlerinin özellikleri gereği kıyıdan başka yerde yapılmaları mümkün olmayan tersane, gemi söküm yeri ve su ürünlerini üretim ve yetiştirme tesisleri gibi, özelliği olan yapı ve tesisler ile kıyıyı korumak amacına yönelik alt yapı ve tesisler yapılabilmektedir" dedi. Topuz, Maliye Bakanı Unakıtan'a şu soruları yöneltti.

"Söz konusu tebliğ hükümlerine göre, kıyılarda ve sahil şeritlerinde yatırım amacı ile kiralama yapılmış mıdır?
Kıyı ve sahil şeritlerinde yatırım amacıyla izin ya da kiralama yapılmış ise, söz konusu yatırımların faaliyet konuları nedir?
En az 250 kişiye istihdam alanı sağlayacağı ifade edilen yatırımlar uygulama imar planına ve onanlı projeye göre mi gerçekleştirilmiştir?
Söz konusu planlama ve onama süreçlerinde hangi yasal mevzuat izlenmiştir?
Bu yatırımlar hangi bölge ve il sınırları içerisinde bulunmaktadır?
Bu tebliğe göre gerçekleştirilen yatırımlar kaş kişiye istihdam alanı sağlamıştır?
Yatırımlardan sağlanan toplam kira ve izin bedeli miktarı nedir?
Bu tebliğ kapsamından yararlanan firmaların isimleri ve yatırım faaliyetleri nedir?
Bu tebliği hükümlerine göre kira ya da kullanma iznine konu olan yatırımların; kıyıda, sahil şeritlerinde ve doldurma veya kurutma yoluyla elde edilen alanlarda metrekare olarak büyüklükleri nedir?"

(ANKA)