kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Ön Libero demenin zararları!..

Uğur Meleke'yi Türk futbol medyasının genç umudu olarak tanımlarken yanılmadığımı her geçen gün bir daha anlıyorum. Ön Libero üzerine yazdığı yazı olağanüstüydü. Sadece futbol yorumcularına değil, milli takım dahil en deneyimli futbol hocalarına ders olacak nitelikteydi. umeleke@milliyetcom.tr diye tıklayıp isterseniz, aslına ulaşırsınız. Okuyun mutlak.
Meleke, yapılan işe verilen adın anlayış ve performansı nasıl etkilediğini anlatıyor. Kapıcı ile apartman görevlisi, sekreterle yönetici asistanı deyişleri arasındaki farka dikkati çekerek.. Ön Libero sözcüğünün Türkiye'de icat edildiğini, futbolun önde gelen ülkelerinde kullanılmadığını söylüyor.
Orta sahada dört adam var genelde. İkisi kanatlarda.. İkisi de ortada.. Bu ortadakilerin adı ne?. Avrupa Santral Orta Saha Oyuncusu diyor, orta sahanın ortasında oynayanlara..
Ö yle dediği için Levia, Diaby ya da Mikel gibi oyuncular ön libero tanımı içine sıkışmıyor, tamamen ilave bir savunma adamı gibi oynama yerine, ileri de çıkıyor, oyun kuruyorlar. Oysa bizde adları ön libero olduğu için Hüseyin ve Ayman hücum sahasına adım atmıyor, 15 maçta bir kez hücuma çıkan Linderoth kahraman olabiliyor. Meleke "Nasıl Pirlo'ya, Lampard'a, Deco'ya ön libero demiyorsak, bu tanım onların yaptıkları işin yanında hafif kalıyorsa, Mehmet Topal'a, Selçuk'a ve Koray'a da ön libero demekten vazgeçmemiz gerekiyor artık" diyor.
Harika diyor bana sorarsanız..
Orta sahaya, yani futbolun tam da kurulup oynanacağı yere, hücum edebilecek yetenekler yerine top kesecek kazmaları koyup, adlarına ön libero demek, onlara daha soyunma odasında sadece savunma görevi vermek oluyor. Bu da işin kalitesini ve uzun vadede başarı şansını düşürüyor. Türk futbolu ileri gidecekse, bu orta sahanın ortasında ileri gidecek futbolcuları oynatmakla mümkün. Ön Libero dediğimiz kazmaları değil!. Korkak hocalar takımlarına ilave stoper koysunlar. Ön libero sahte adıyla göz boyamak, takımın en önemli yerinde kazmaları oynatmak yerine..