kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Altın dünyada rekor kırıyor bizde dolara takılıyor

YAVUZ BARLAS
Dünyada son 2 yılda altın fiyatı yüzde 110 artarken, dolara karşı değerli YTL yüzünden Türkiye'de Cumhuriyet altını sadece yüzde 60 prim yaptı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Altın dünyada rekor kırıyor bizde dolara takılıyor
Güvenli liman altın dün 891 dolara yükselerek yeni bir rekor daha kırdı. Altının ons fiyatı son 1 yılda yüzde 60 son iki yılda yüzde 110 arttı. Geçen 5 yıllık dönemde altındaki prim yüzde 150'yi buldu. Ancak dünyada altın rekor üstüne rekor tazelerken Türkiye'de yastık altı diye tabir edilen ve Türk halkının dolardan sonra en çok güvendiği yatırım aracı olan altın dünya fiyatlarındaki artış oranının gerisinde kaldı. Cumhuriyet altını Türk Lirası bazında son 1 yılda sadece yüzde 30 prim yaptı. Bu oran son 2 yılda yüzde 60'ta kalırken 5 yıllık dönemde ise yüzde 65 prim sağladı. 2005'te Cumhuriyet altını 135 YTL iken dün itibariyle fiyat tarihi rekorlara rağmen 220 YTL oldu. Yani Cumhuriyet altıncılar yurtdışı piyasalarda ons fiyatına oynayan yatırımcıların 1 yılda kazandığını 2 yılda yakaladı.

İTHALAT 5 MİLYAR DOLARI BULDU
Bunun en önemli sebebi ise Türk Lirası'ndaki değerlenme oldu. Çünkü ithalat dolarla yapıldığı için dolardaki düşüş altın fiyatları üzerinde de baskı oluşturdu. Dolar son 1 yılda YTL karşısında yüzde 14 değer kaybederken son 5 yıllık dönemde de yüzde 30 kan kaybetti. İşte bu sebepten ötürü vatandaşın altın tasarrufu YTL değerlendiği için oransal bazda dünyayı yakalayamadı. Bu arada son 5 yılda altın fiyatlarındaki tırmanışın ve doların değer kaybı nedeniyle Türkiye'nin altın ithalatı 1.5 milyar dolar civarından 5 milyar dolara kadar yükseldi. Aynı dönemde ithal edilen altının işlenmesi sonrasında ihracatta 800 milyon dolara ulaştı.