kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Müslüman dernekleri, Avrupa İslam sözleşmesini kabul etti

AA
Yeni Haber
Avrupa'da faaliyet gösteren 400'den fazla Müslüman örgüt ve kuruluşu, Müslümanlar'ın toplumsal yaşama katılımlarını cesaretlendirmeyi amaçlayan bir sözleşme kabul ettiler.

Avrupa İslam Örgütleri Federasyonu (FOIE) Başkanı İsveçli Şekib Benmahluf, imza töreninde yaptığı konuşmada, ''Bu sözleşmenin, herkesin yerini bulacağı çağdaş Avrupa inşası yolunda, uygar bir diyaloğun temellerinin oluşturulmasına katkıda bulunacağına inanıyoruz'' dedi.

Benmahluf, Avrupa toplumundaki Müslüman varlığının, katılımcı, vatandaş ve saygılı, aynı zamanda da talepkar ve özenli olması gerektiğini söyledi.

Sözleşme metnine göre, Müslüman kuruluşları bu sözleşmeyle, Müslümanlar'ın, devletler ve toplumlarıyla ilişkilerinde etkili bir katılımda bulunmalarını öneriyorlar.

İlk olarak 2000 yılında başlatılan girişim çerçevesinde 400'den fazla Avrupa Müslüman örgüt ve derneğinin imzaladığı sözleşme, Avrupa Müslümanları'nın toplumlarıyla karşılıklı olumlu bir biçimde bütünleşmeleri çağrısı yapıyor.

Sözleşme, bunun, Müslüman kimliğinin korunması ve vatandaşlık görevleri arasında uyumlu bir denge temelinde olması gerektiğine vurgu yapıyor.