kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ayağımızdaki bağı çözsünler işte o zaman uçuşa geçeriz!

İstanbul Borsası'nın yeni başkanı Hüseyin Erkan, İstanbul'un finans merkezi olması için İMKB'nin başta tasarruf genelgesi olmak üzere, ayak bağlarından kurtulup koşması gerektiğini söyledi. Erkan, İMKB'nin bölgesel bir güç olması gerektiğini hatırlatarak "Ancak bu amaç gerçekleştirildikten sonra, borsanın özelleştirilmesinin bir anlamı olur" diye konuştu. Borsanın 1997'de vefat eden efsane başkanı Tuncay Artun döneminde Dış İlişkiler'den Sorumlu Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan ve sermaye piyasasının içinden gelen Hüseyin Erkan geleceğe yönelik planlarını SABAH'a anlattı:

İMKB'YE KANUN LAZIM
*
İMKB'nin bu haliyle özelleştirilmesini doğru bulmuyorum. İMKB bölgesel bir güç olmalı. Zamanında borsa serbest bölge projesiyle bu yapılmaya çalışıldı. Orta Asya, Arap dünyası ve hatta Balkan ülkelerinin hisselerinin alınıp satılacağı bir pazar haline gelmesi için çalışmalıyız. Bu haliyle büyük bir borsanın İMKB'yi satın alması halinde, burada kote olan hisselerin satın alan borsada işlem görmesi durumu ortaya çıkar. Bunu engelleyemezsiniz. Eğer bölgedeki borsalarla bağı olan bir piyasa haline gelirseniz, o zaman sizi satın alacak kurum da hem fiyatı ona göre belirler, hem de satın alma amacı farklı olur.

* İstanbul Borsası Kanun Hükmünde Kararname ile kuruldu. Aslında bir meslek örgütüdür. Baktığınız zaman, vadeli işlemler borsası gibi bir meslek örgütü ve tasarruf genelgesine tabi olmamamız gerekir. Bütün bu karışıklıkları çözmek için bir borsa kanunu çıkarmak gerekiyor. Bunun için girişimlerde bulunacağız. İstanbul Borsası bütçeden pay alan bir kuruluş da değil.

* İMKB'de proaktif bir yönetim tarzı benimseyeceğiz. Özellikle Anadolu'da şirketlerin ayağına gideceğiz. Belli başlı illerde uzmanlar istihdam ederek, halka açılmanın avantajlarını, şirketlere getirdiği katma değeri anlatmayı planlıyoruz. Halen İSO-1000 sanayi şirketinden sadece 138 şirketin hissesi borsada işlem görüyor. Bu sayıyı artırmak için İstanbul Sanayi Odası ile de temasa geçtik, Sayın Tanıl Küçük de bu projemize sıcak bakıyor. İMKB ile ilgili reklam kampanyaları planlıyoruz.