kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Leasing'de çözüm: Anaparaya yüzde 1, kazanca % 18 vergi

RAHİM AK
Maliye bürokratları şimdi öncelikle yatırım malları listesini çıkarmayı, ardından bu malların anaparalarından yüzde 1 vergi alınmasını sağlayacak yeni bir düzenlemeyi tartışıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Leasing'de çözüm: Anaparaya yüzde 1, kazanca % 18 vergi
Eskiye dönüş yok
1-
Maliye leasing'de eskisi gibi verginin yüzde 1 olmasına kesin olarak karşı çıkıyor.

Liste hazırlanacak
2-
Ancak ekonomiye zarar vermemek için yatırım mallarına vergi avantajı getirilebilecek.

İki farklı vergi
3-
Bu malların anaparası için % 1, kira parası için % 8 veya 18 olan normal tarife uygulanacak.

Maliye Bakanlığı bürokratları finansal kiralama (leasing) işlemlerinde KDV'nin yüzde 1'den normal orana çıkarılmasının ardından gelen tepkiler üzerine eskiye dönüş olmayacak yeni çözümler üzerinde tartışıyor. Edinilen bilgilere göre, KDV avantajının kaldırılması ile zor durumda kalan leasing şirketleri ve bu işlemlerden etkilenecek olan küçük ve orta boy işletmelerin sorunlarının çözümü konusunda anlaşan bürokratlar şimdi farklı bir çözüm arayışına girdi. Eski düzenlemeye kesinlikle geri dönülmeyeceğini belirten bürokratlar, ortada bir taslak olmamasına rağmen şimdi leasing'de, öncelikle yatırım malları listesinin çıkarılıp bu mallar için vergi avantajı sağlanmasının yan sıra yatarım malı olan bu mekine ve techizat için de ikili vergi sistemi kurma görüşü üzerinde tartışıyor.

ÖNCE ÜRÜNLER BELİRLENECEK
Eğer bu tartışma genel kabul görürse, öncelikle vergi avantajından yararlanacak olan yatırım malları belirlenecek. Ancak bu ürünlerin tam maliyeti vergi avantajından yararlanmayacak. Ürünün anaparası vergi avantajından yararlandırılacak. Ancak geri kalan kira tutarı vergi avantaşından yararlandırılmayacak. Örneğin fiyatı 100 YTL olan bir makine, leasing işlemi ile şirkete 200 YTL'ye mal oluyorsa 100 YTL için vergi yüzde 1 geri kalan yüzde 1 içinse yüzde 8 veya 18 olacak.

HABERLİ DENETİM BAŞLADI
Öte yandan Maliye, işletmelerin sattığı ancak stoktaymış gibi gösterdiği ve böylece KDV ödememekten kurtulması ile oluşan vergi kaybını önlemek için bir süre önce duyurusunu yaptığı stok denetimlerine de başladı. Ancak Maliye bu denetimler sonucunda herhangi bir ceza kesmeyecek. Yanlızca, satılmamış gibi gösterilen ürünlerin kayıtlara geçip KDV'sinin ödenmesini sağlayacak. Böylece tahsilatını artıracak. 29 ilde başlayan stok sayımdan önce Maliye şirketlere bir mektup göndererek stoklarının sayılacağını ve kayıtlarla karşılaştırılacağını bildirdi. Eğer kayıtlar ve stok uyumlu değilse uyumlu hale getirilmesini istedi. Şimdi ise stoklar sayılacak ve uyumsuzlukların giderilmesi istenecek. Ancak bunun için ceza kesilmeyecek. Eğer işletme buna rağmen yine kayıtlarını düzeltmezse hakkında inceleme başlatılacak.