kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Üniversiteleri paralı yapalım'

Nergis DEMİRKAYA ANKARA
"ABD'deki gibi bütün üniversiteler paralı hale getirilmeli" diyen Prof. Özcan, "İsteyene, ihtiyacı olana burs verelim" önerisinde bulundu..
Yeni YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, tartışma yaratacak bir öneride bulundu. Özcan, bütün üniversitelerin Amerika'daki gibi paralı hale getirilmesini isteyerek, "Üniversiteleri paralı yapalım, ihtiyacı olana burs verelim" dedi. Özcan'ın önerisine öğretim üyeleri derneklerinden tepki geldi.

'İHTİYACI OLANA KREDİ'
Prof. Dr. Özcan, önceki gün yapılan Ulusal Öğrenci Konseyi Genel Kurulu toplantısının açılışından sonra bir öğrencinin, "Herkes üniversite mezunu olmalı mı?" sorusuyla karşılaştı. Yöneltilen soruya hiç düşünmeden "Hayır. Olmamalı" yanıtı veren Özcan, üniversite kapısı önündeki yığılmadan şikâyet etti. Özcan şunları söyledi: "Üniversite kapısındaki yığılmanın nedenlerinden biri okulların bedava olması. Hiçbir yerde görülmemiştir. Bunun yerine öğrencilere paralı yapsak, isteyene 8-10 milyar kredi versek. Sonra bunu bize geri ödese. Daha iyi değil mi? Böyle bir üniversitede okumak istemez misiniz? Neyse borcun, Amerika'da olduğu gibi mezuniyetten sonra ödeyebilirsin. Aynı kredi yurtlar gibi... Üniversiteleri paralı yapalım, ihtiyacı olan herkese burs verelim. Hiç olmazsa üniversiteler ayağının üzerinde dursun."

''BENİ İNDİRİRLER'
Özcan herkesin üniversite mezunu olma çabasına da anlam vermedi. İnsanların bir kısmının 'boşta gezmesin, en azından bir diploması olsun veya askerlik' gibi nedenlerle üniversite kapısında beklediğine dikkat çeken Özcan, "Bunun ideali herkesi üniversiteye taşımamak. Diğerlerini yüksek teknik okullara ve yüksek meslek yüksekokullarına yönlendirmek. Bu sayede en azından istihdam sorunu çözülür" dedi. Özcan önerdiği sistemle ilgili, bir öğrencinin, "Neden bu yöntemle başlama ihtiyacı duymadınız da üniversite sayısını artırma yolunu seçtiniz" sorusuna ise ilginç bir yanıt verdi: "Çünkü, bunu söylersek daha geldik üç haftada herhalde beni oradan çabuk indirirler diye..." dedi.