kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Torununa anlatabilmek için petrolü 100 dolara çıkarttı!

Petrolün varil fiyatının 100 dolara fırlamasına bir yatırımcının neden olduğu anlaşıldı. Richard Arens adındaki yatırımcı 600 dolar zarar etti ama adını da dünyaya duyurdu..
İLİŞKİLİ HABERLER
Torununa anlatabilmek için petrolü 100 dolara çıkarttı!
Petrolü geride bıraktığımız hafta 100 dolara çıkması artan enerji maliyetlerini yeniden gündeme getirdi. Uzmanlar petrolde yaşanan fiyat artışına Asya ülkelerinde yaşanan tüketim patlamasından Nijerya'da meydana gelen politik çalkantılara kadar çok sayıda olayı gerekçe olarak gösterdi. Ancak gelen haberlere göre petrolün varil fiyatının 100 dolara çıkmasının asıl nedeni ortaya atılan teorilerden çok farklı. New York Emtia Borsası'ndan (Nymex) adının açıklanmasını istemeyen bir yetkilinin verdiği bilgiye göre fiyat artışının asıl nedeni Richard Arens adında küçük bir yatırımcı.

"İYİ REKLAM YAPTI"
Buna göre 2 Ocak Çarşamba günü ABS yatırım şirketinin kurucusu ve aynı zamanda da tek çalışanı olan Arens, ileri tarihli petrol işlemleri devam ederken, tüm yatırımcıların varil başına ortalama 99 dolar seviyesinde ödeme yaptığı bir anda minimum alım adedi olan 1000 varil petrol için tam 100 bin dolar ödeyerek petrolün varil fiyatını bir anda 100 dolara çıkardı. Tarihi seviyenin hemen ardından satın aldığı petrolü 100 dolar altında satan Arens bu işlemden yaklaşık 600 dolar zarar etti ancak adını, 'petrolün varil fiyatını 100 dolara çıkaran adam' olarak tüm dünyaya duyurmayı başardı. Yapılan yorumlarda Arens'in yaptığı alışverişin ekonomik bir açıklamasının olmadığını, ancak yatırımcının attığı bu adımla torunlarına anlatabileceği renkli bir hikâyeye sahip olduğuna dikkat çekildi. ABD basını, Arens'in petrolün varil fiyatını 100 dolara çıkarılma olayını son dönemin en etkili reklam kampanyası olarak değerlendirdi.