kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Haritaya bak, projeyi yap, parayı kap

Elektrik ve doğalgaz zammı hem sanayicinin hem de vatandaşın hesabını öylesine etkiledi ki eleştiri oklarına hedef olan Enerji Bakanlığı durumu anlatmaya yeterince fırsat bulamadı. Doğrusu, son fiyat ayarlamalarının ertelendiğini Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da sıkça vurgular olmuştu.
Hükümet'in, 2007 yılını tek haneli enflasyonla tamamlama gayreti, zamların 2008'e ötelenmesine yol açtı. Peki, "En şanssız yanımız yapılanların göze görünmemesi" diyen Enerji Bakanı Hilmi Güler, haklı mı? "Bugün yakınmalar oluyor. İçinde bulunduğumuz dönemin önemi ileride anlaşılacak. Enerji tesislerinin açılışına yetişemeyeceğiz" iddiasını ortaya atarken neye güveniyor?
Aslında Güler, "Enerji diplomasisine ve enerji KOBİ'lerine" umut bağlamış durumda. İlk mesajı şu:
"En büyük isteğim Türkiye'nin her yerinde rüzgar tirbünlerinin dönmesi. Öyle haritalar hazırladık ki... Her ilde rüzgârın hızı, enerjiye dönüşecek verimli bölgeler, ana iletim hatlarına yakınlık... Hepsi belli. Müthiş potansiyel var. Bu haritalardan istifade etmek isteyen yatırımcılar, geleceğini kurtarır. Rüzgâr eserken biz es geçmeyeceğiz."
"Atatürk, 'İstikbal göklerdedir' demişti. Biz enerjide, 'İstikbal derinlerdedir' diyoruz" vurgusu ile dikkati çeken Güler, İzlanda Modeli'ni Türkiye'ye uyarlamak istiyor. Nedir o model?

İzlanda Modeli
Güler diyor ki "Rüzgârdan sonra şimdi de Türkiye'nin jeotermal haritasını çıkardık. Sondajlarla 2 bin metreye kadar inmeyi teşvik ediyoruz. Bu sayede hem suyun kaynağına ulaşılıyor hem de kömür, petrol, gaz bulunması ihtimali artıyor. Bir süre önce İzlanda Cumhurbaşkanı ile görüştüm. O, buz ülkesinin altında sıcak su var. İzlanda'da elektriğin yüzde 98'i jeotermal kaynaklardan üretiliyor. Aynı imkân bizde fazlasıyla mevcut."
Güler'e göre, "Enerjide maliyet sorunu karşısında yerli kaynaklar harekete geçirildi. Türk aydını 21. yüzyılda rüzgârı, suyu yeniden keşfetti." Bakan, "Enerjide büyük bir dönüşüm yaşanıyor" görüşünde. "Artık enerji KOBİ'leri devreye giriyor. 3 bin civarında firma kuruldu. Küçük hidrolik santraller, derelerin üstüne kurulan tribünler, bunların imali, kurulması, tamiri, bakımı. Başlı başına bir alan" diyerek kendi işini kurmak isteyenlere yol gösteriyor.