kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
'Pepsi ile nefes nefese mücadeledeyiz'... Mehmet Tütüncü, kola pazarında Coca Cola'nın lider olduğunu, kendilerinin de 3 büyük ilde ve marketlerde yapılan araştırmalara göre pazar ikincisi olduklarını kaydediyor. Tütüncü, toplam pazara bakıldığında ise Pepsi ile 'nefes nefese bir mücadele' içinde olduklarını belirtiyor.

'Fonksiyonel gıdada cahil doktor lobisini aşamıyoruz'

MELTEM ERSOY ROMA
125 milyon dolara ulaşan fonksiyonel gıdaya karşı lobilerden yakınan Ülker Gıda Pazarlama Müdürü Erginbilgiç, "Doktorlar çok cahilce sorular soruyor ve de aleyhte lobi yapıyor" diyor..
Türkiye'deki pazar büyüklüğü 125 milyon dolara ulaşan fonksiyonel gıdaların 2012'de 350 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Paketli gıdanın yüzde 0.8'ini oluşturan fonksiyonel gıdanın yüzde 27 olarak tahmin edilen büyüme oranı ise gıda devlerinin iştahını kabartıyor. Ancak, başta Reklam Kurulu tarafından reklamlarına gelen yasak olmak üzere eczacı ve doktorlardan gelen tepkiler de pazarın önündeki en büyük engeller olarak görülüyor. Ülker de, hem üniversiteler hem bürokratlar hem de tüketiciler nezdinde görüşmeler yürüterek bu 'engelleri aşmaya' çalışıyor. Ülker Gıda Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, 2008'in ikinci yarısında yapılması beklenen regülasyon değişiklikleriyle zenginleştirici hammaddelerle ilgili daha rahat beyan yapabilmeyi umut ettiklerini belirtirken, "Ürünün üzerine A ve D vitamini vardır yazabiliyorsunuz, ama A vitamini şuna iyi gelir diyemiyorsunuz" diyor.

'DURUMA BAKACAĞIZ'
Ülker Gıda Pazarlama Müdürü Kuthan Erginbilgiç de, pazarın yeni olmasının bazı sıkıntılara yol açtığına işaret ederek, "Bırakın tüketiciyi bazen bazı doktorlar öyle cahil sorular soruyorlar ki açıp internete girse 2 saatte öğrenir. Üstelik bu doktorlar bir de karşı lobi yapıyor" diye konuşuyor. Yatırımların henüz geri dönmediğini belirten Erginbilgiç şunları dile getiriyor: "Dünya devi Danone Türkiye'de bu işten vazgeçti, bu zorluklar yüzünden. Bu yıl sonunda yatırımlarımızın geri dönmesi gerek. Ama olmaması durumunda biz de tabi ki durumu yeniden değerlendireceğiz."