kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Yabancının Türkiye'de en kârlı 6 yılı

Büyük resim için tıklayın
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan borçlanmanın maliyetini vurgularken "Yabancıların Türkiye'yi biri faizden diğeri de kurdan olmak üzere iki kez gagaladığının" altını çizmişti. İşte bu çift gaga mekanizması 2007'de hem yüksek faizin hem de kur düşüşünün hız kazanması nedeniyle iyi çalıştı. Türkiye yabancılara hem yüksek faiz hem de doların düşüşü nedeniyle yüksek getiri sağladı. Yüzde 18.2 olan faiz kazancı kur düşüşü ile yüzde 30'a çıktı. Yabancıların Türkiye'de en yoğun olduğu hisse senedindeki yüzde 41.9'luk kazancı da, kur düşüşü ile yüzde 56.1'e yükseldi.

- 2007 faizi % 18.2- Türkiye'nin 2007'de dünyanın en yüksek faizini verdiğini biliyoruz. 2007'de Hazine faizinin ortalamasını yüzde 18.2 olarak hesapladık. Hazine ihalelerinde satılan iskontolu bono ve tahvillerin ağırlıklı ortalama faizi bu.
Bitişikteki tablodan izlenebileceği gibi, son üç yıldır bu faizde yüzde 16.3'ten yüzde 18.2'ye doğru bir yükselme eğilimi söz konusu.
Yine bitişikte görüldüğü gibi, 2003 yılından itibaren 2006 senesi hariç dolar kurunda bir gerileme var. Yıllık ortalama dolar kuru 2007'de 1.433'ten 1.302 YTL'ye inerek yüzde 9.1 değer kaybetti. Böylece döviz bozdurarak YTL bono ve tahvillere yatırım yapan yabancıların veya yerlilerin yine dolara dönmeleri halinde elde ettikleri kazanç yüzde 18.2'lik nominal faizin üzerine kur farkının eklenmesiyle yüzde 30.0'a vardı. Bu da 2006 yılındaki yüzde 10.2'lik dolar bazlı kazancın üç katına işaret ediyor.

- Kriz sonrası kârları arttı- Tahvil-bono üzerinden yabancıların elde ettiği kazançlarda başka bir çarpıcı tablo ise 2001 krizi sonrasındaki getirinin kriz öncesine göre daha yüksek olması. Soldaki tabloda var, yabancılara Türkiye'de finansal serbestliğin tanındığı 1989 yılından 2001'e kadar yüzde 16.9 olan dolar bazındaki yabancı kazancı 20022007 döneminde yüzde 25.1'e yükseldi. Son altı yıl yabancı portföy yatırımcılarının Türkiye hazinesinden en çok kazandığı altı yıl oldu.

- Risk azaldı ama- Üstelik bu kâr artışı, kamu borçlarının sürdürülebilirliğinin artmasına, net kamu borcunun milli gelire oranının yüzde 90.5 seviyesinden yüzde 40.5'e gerilemesine ve bu konudaki geri ödeme riskinin büyük oranda azalmasına, nominal ve reel faiz düzeyinin düşmesine karşılık gerçekleşti. Yabancıların kriz öncesine göre bonotahvil yatırımlarından elde ettikleri getirinin yıllık bazda yüzde 8.2 artmasında dalgalı kur sisteminde kurun gerilemesinin ve küresel piyasalarda doların değer kaybetmesinin rolü büyük.
Maliye Bakanı'nın belirttiği gibi, yüksek faizi ödedikten sonra birileri gelip gagalıyor. Yabancılar ve döviz bozdurarak hazine kağıtlarına yatırım yapanlar ise iki kez gagalıyor.

- Sonuç- "Dört şey geri gelmez. Söylenen söz, atılan ok, geçen zaman ve kaçırılan fırsat." Hz. Ömer