kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Başkan adayı Müslüman mı?

SOLİ ÖZEL
SOLİ ÖZEL
ABD'de başkanlık yarışının ikinci ön seçimi, yarın yapılıyor. İlk turu güçlü rakibi Hillary karşısında ezici farkla kazanan Obama gündemde. Göbek adı Hüseyin olan senatörün babası gibi bir Müslüman olduğu, ancak gizlediği iddia ediliyor..
ABD'nin New Hampshire eyaletinde yarın yapılacak önseçimlerin sonuçlarını tüm dünya da neredeyse Amerikalılar kadar merakla bekliyor. Yaklaşık üç milyon nüfuslu bir tarım eyaleti olan Iowa'da yapılan yoklamada Senatör Barack Hüseyin Obama'nın Demokratlar, Mike Huckabee'nin de Cumhuriyetçilerde öne çıkması seçimin dinamiklerini değiştirdi. Hillary Clinton'un, New Hampshire'de de birinci olamadığı taktirde işinin zor olacağına kuşku yok. Iowa'da birinci gelen Obama ise çeşitli açılardan Amerikan seçimleriyle ilgili ezberleri bozmaya başladı.

MEDRESEDE OKUDU
Nüfusunun yalnız yüzde üçü siyahlardan oluşan, güçlü bir Hıristiyan köktenci harekete sahip Iowa'da babası Kenyalı bir Müslüman, göbek adı Hüseyin olan ve Endonezya'da medrese eğitiminden de geçmiş bir adayın önde çıkmasına ciddi anlamlar yüklenebilir. Irak Savaşı'na karşı oy kullanmış olan Obama, gençlere hitap edebiliyor ve siyasete taze kan taşıyabileceğini Iowa'da gösterdi. Din konusunda rahat. Kökenleri belli ki toplumu çok rahatsız etmiyor. New Hampshire son anketlere göre Clinton ile başa baş durumda.

HALK CLINTON YORGUNU
Bayan Clinton hâlâ popüler olan kocası eski başkan Bill Clinton'dan da destek alıyor. Ancak 1988'den beri ya bir Clinton ya da bir Bush tarafından yönetilmekten sıkılmışa benzeyen Amerikalılar tarafından, çok güçlü bir örgutlenmeye sahip olmasına rağmen reddedilebilir. Amerikan toplumu güçlü bir değişim isteği dalgasının etkisi altında. Obama bu dalgayı iyi yakalamış görünüyor. Üstelik en az Clinton kadar parası var. Huckabee'nin bütçesinin kısıtlı olması zafere ulaşmasını zorlaştırıyor. Ancak temsil ettiği kesimler, dile getirdiği sorunlar açısından bakıldığında Cumhuriyetçi parti içinde ciddiye alınması gereken dindar-popülist bir damarı açığa çıkardığı anlaşılıyor. New Hampshire'da Vietnam gazisi John McCain'in Mitt Romney'in önüne geçmesi ihtimali de yüksek.