kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye-ABD ilişkilerinde balayı dönemi

Yeni Haber
İki ay kadar önce ciddi bir biçimde kötüleşen Türk-Amerikan ilişkilerinde adeta "balayı" yaşandığı öne sürüldü.

Financial Times gazetesi, ikili ilişkilerdeki iyileşmenin uluslararası ilişkilerde son dönemde yaşanan "en dramatik değişiklikler"den biri olduğu yorumunu yaptı.

Financial Times gazetesi, Abdullah Gül'ün Washington ziyaretine ilişkin Vincent Boland imzalı analizinde iki ay önce Irak dahil, çeşitli nedenlerden dolayı Türk-Amerikan ilişkilerinin bir savaş dışında kötüleşebildiği kadar kötüleşmiş olduğunu, iki ülkenin kalıcı bir bozulmaya doğru ilerlediği gibi göründüğünü kaydetti.

Ancak Gül'ün Washington'da sıcak bir biçimde karşılanacağından emin olabildiğini belirten gazete, "Uluslararası ilişkilerde son dönemde meydana gelen en dramatik değişikliklerden biri ile Washington-Ankara ekseninin yeniden yoluna girdiği gibi görünüyor" diye yazdı.

Seta adlı düşünce kuruluşunun Başkanı İbrahim Kalın'ın "Halen Türk-Amerikan ilişkilerinde adeta bir balayı yaşanıyor" yolundaki değerlendirmesine de yer veren gazete, ilişkilerdeki iyileşmenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kasım ayındaki Washington ziyaretinde ortaya çıktığı görüşünü de aktardı.

-"GÜL'ÜN BEYAZ SARAY İLE İLİŞKİLERİ DAHA KARMAŞIK"

İngiliz gazetesi, Erdoğan'ın 2003 yılından beri Washington'da iyi karşılandığını belirtirken de "Bazı yorumculara göre Sayın Gül'ün Beyaz Saray ile ilişkileri ise daha karmaşıktır" ifadesini kullandı.
Bunun, Gül'ün Beyaz Saray ziyaretinin neden özellikle önemli gibi değerlendirildiğini izah edebileceğini kaydeden gazete, Gül'ün, Başbakanlığı döneminde tezkerenin TBMM'de reddedilmesinden bizzat sorumlu tutulduğunu yazdı.

Ancak Gül'ün Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile yakın bir ilişkiyi geliştirdiği değerlendirmelerine de yer veren gazete, Washington ziyaretinin Gül'ün ilk resmi ABD ziyareti olduğunu belirterek Gül'ün Dışişleri Bakan olarak Türkiye'nin AB ile üyelik müzakerelerini başlatmasını sağladığı, Türkiye'nin Kıbrıs politikasının liberalleşmesine katkıda bulunduğu yorumunu yaptı.

Financial Times, Gül'ün, cumhurbaşkanlığını canlandırmaya kararlı göründüğünü kaydederken de "Belki, ABD ile ilişkiyi de yeniden güçlendirebilir" görüşünü dile getirdi.

(ANKA)