kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İran'dan PKK için 4 kilometre duvar

Sadık GÜLEÇ HACIUMRAN - KUZEY IRAK
İran'ın PKK'ya karşı sınıra örmeye başladığı duvarı, ilk görüntüleyen SABAH oldu. 4 kilometre uzunlukta ve 5 metre yükseklikte olacağı belirtilen duvarın temeli atıldı kolonları da dikildi..
İLİŞKİLİ HABERLER
İran'dan PKK için 4 kilometre duvar
İran'ın, Irak'a açılan sınır kapısı Hacı Umran'dan başlayarak PKK ve onun İran'daki uzantısı PJAK'a karşı yapmaya başladığı duvarı, ilk kez SABAH görüntüledi. İran'ın PKK'ya karşı yapmaya başladığı duvar, Hacı Umran sınır kapısında başlıyor. Kuzey Iraklı Kürt yetkililer ise İran'ın inşa edeceği duvara karşı çıkıyor. Duvar İsrail'in Filistin'de yaptığı duvara benziyor. Hacı Umran sınır kapısından başlayarak inşa edilmeye başlanan duvarı görüntülemeye başlıyoruz. Hacı Umran sınır kapısının hemen üstünde bulunan peşmergelere ait bir binanın arkasından temelleri atılmış, kolon direkleri dikilmiş duvarı görülüyor.

ARKADA HUMEYNİ FOTOĞRAFI
Duvar sınır kapısının hemen üstünden, Mesud Barzani'ye ait bir fotoğrafın olduğu anıtın arkasından başlıyor. Duvarın hemen arkasında ise Humeyni'ye ve dini lider Hamaney'e ait bir fotoğraf görülüyor. İranlı askerler ise nöbetçi kulübelerinden bizi izliyor. Bir süre sonra nöbetçi kulübelerinde bir hareketlilik oluyor. Yanımızda bulunan Kürt askerler ise telaşlanarak oradan ayrılmamızı istiyor. Bunun üzerine biz de duvarı görüntülemeye son veriyoruz. Yoğun sis nedeniyle duvarın karşı tepelerdeki durumunu görüntüleyemiyoruz. Bölgede bulunan Kürt askeri yetkililere göre, İran duvarın inşaatına yoğun kar yağışı ve soğuk yüzünden ara vermiş.

YÜKSEKLİĞİ 5 METRE OLACAK
İran tarafından yapılan duvarın ilk bölümünün 4 km. uzunluğunda ve beş metre yüksekliğinde olacağı öğrenildi. Duvarın temellerinin ve kolon demirlerinin dikilmesinden sonra bu direkler arasında hazır beton kalıplar yerleştirilecek. Bu arada İran'ın Kuzey Irak'taki tek sınır kapısı olan Hacı Umran'ın hemen üstündeki tepelerde İran karakolları bulunuyor. Kale görünümündeki bu karakollarda İranlı askerler 24 saat boyunca PKK'lılara ve kaçakçılara karşı nöbet tutuyor. Biz de bulunduğumuz anda tepelerden ağır makineli tüfeklerle ateş edildiğini duyduk. Yanımızda bulunan Kürt askerler atışların kaçakçılara yönelik olabileceğini söylüyor. Bu arada duvarın 200 metrelik bölümünün Irak tarafında yapıldığını ve bölgenin insansızlaştırılmaya çalışıldığını savunan Kürt yetkililer duvara tepkili.