kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Vali Güler, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile birlikte Zeyrek Sarnıcı, Zeyrek Evleri, Zeyrekhane ve Anemas zindanlarına giderek incelemelerde bulundu. Güler, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Restorasyonlar için 66.5 milyonluk kaynak

Deniz DERİN SABAH
Vali Güler, İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması çerçevesinde kültür eserlerinin restorasyonuna 2007'de 66.5 milyon YTL'lik kaynak aktarıldığını söyledi..
İstanbul Valisi Muammer Güler, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'i ziyaret ederek, İl Özel İdaresi desteğiyle ilçede yapılan kültür eserlerinin restorasyon çalışmaları hakkında bilgi aldı. Vali Güler, İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması çerçevesinde kültür eserlerinin restorasyonuna çok büyük bir önem verdiğini belirterek, "Biz 17 belediyemizin 400'e yakın projesine 66.5 milyon YTL'lik bir kaynak aktardık. Geçtiğimiz yıl bunların 142 tanesi gerçekleşti ve 21 milyon YTL'ye yakın para ödendi. Uyguladığımız projelerden çok önemli bir bölümü Fatih ilçemizde. Fatih Belediyesi bize 60'a yakın proje getirdi ve bunlara 20 milyon YTL'lik bir kaynak tahsis edildi. 60 projenin 55 tanesi bitirildi. Dünya kültür mirasında da Zeyrek'in çok büyük bir önemi var. Sümbül Sinan ve Emir Buhari tekkeleri var. Oralarda da restorasyon çalışmaları yapılıyor" dedi. Fatih'teki yıkık ve metruk evlerin de ön ödemeleri yapıldıktan sonra yıkılacağını kaydeden Güler, Beyoğlu Tarlabaşı'ndaki eski binaların yıkılarak yerlerine restore edilmiş yeni yapıların ortaya çıkmasının sağlanacağını söyledi.

"İSTANBUL'A PRESTİJ SAĞLAR"
Tarihi eserlere sahip çıkmanın önemini bir kez daha yerinde gördüklerini ifade eden Güler, şöyle konuştu: "Zeyrek bölgesindeyiz. Zeyrek terasının böyle muhteşem bir görüntüsü olduğunu gördük. Burada İstanbul'un üçüncü büyük ve yer üstündeki tek sarnıcı var. Belediyemizin yürüttüğü çalışma var. Yine bizim fondan destekleniyor. Bu fonumuzu bu sene de 2010 Avrupa Kültür Başkenti çerçevesinde kullanacağız. Burada tarihte bulunamayacak bir galeri alanı yaratılmış oluyor. Bir kültür alanı, sergi alanı açılmış oluyor. 1600 yıllık bir mekânda sergilerin, kültür hizmetlerinin yapılması 2010'da İstanbul'a çok büyük bir prestij de sağlamış olacak.'' İstanbul Valisi Muammer Güler, İslam alimlerinden Mehmet Emin Tokadi'nin Zeyrek Camisi yakınındaki türbesine de ziyarette bulunarak dua etti.

'GÖZÜMÜZ KUNDAKÇILARDA'
İstanbul genelinde yaşanan kundaklama olaylarıyla ilgili soruşturmaların çok yönlü sürdüğünü de ifade eden Vali Güler sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu olayları gerçekleştirenler sıkı şekilde takip ediliyor. Bugüne kadar 28 kişi gözaltına alınmıştı. Bunların 20'si tutuklandı. Çalışmalarımız devam ediyor. Vatandaşlarımız da dikkatli olmalı. Gözümüz kulağımız araç kundaklayanların üzerinde. Kesinlikle bu olayların yaygınlaştırılmasına izin verilmeyecek."

1400 KAMERA GÖREV YAPIYOR
Güler, İstanbul'daki kamera sayısının artırılması gerektiğini söyledi. Polis bölgesindeki kameraların artırılması çalışmasının yanı sıra, kameraların jandarma bölgesinde de yaygınlaştırılacağını ifade eden Güler, "570 kamera olarak başlamıştık. Şu anda diğer kuruluşlarımızın koyduklarıyla beraber bin 400'e yaklaştık ama yetmez. Biz özel güvenlik olarak bütün apartmanlarda, sitelerde, alışveriş merkezlerinde kamera olması gerektiğini hatırlatıyoruz. Polisimizin hareket kabiliyetini artıracak mobil ekiplerin takviyesini sağlayacağız" açıklamasında bulundu.