kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İlk raundu onlar aldı

Amerika'da başkanlık yarışında ilk dönemeçten Obama ve Huckabee rakiplerine fark atarak geçti... Şimdi gözler 8 Ocak'taki yeni ön seçimde..
Amerika'da kasım ayında düzenlenecek başkanlık seçimi için start dün Iowa'da alındı. Demokrat delegeler arasında yapılan ön seçimden siyahi Barack Obama ve Cumhuriyetçi delegeler arasındaki ön seçimden de eski vaiz Mike Huckabee zaferle çıktı. Siyasi yorumcular bu ilk seçimin seçmenin genel tavrını ve önümüzdeki başkanlık yarışının kimler arasında geçeceğini de ortaya koyduğunu belirtiyor. 1972 yılında uygulanmaya başlayan ön seçim sisteminde Iowa'yı kazanıp başkanlık yarışını kazanan sadece üç istisna var.

IOWA'YI ALAN BAŞKAN OLUR
Bu bakımdan Iowa aday adayları açısından büyük bir psikolojik ve stratejik öneme sahip. Ayrıca Iowa ön seçimini kazananlar istisnasız olarak New Hampshire ön seçimini de kazanarak yarışa henüz başlama aşamasında güçlü bir şekilde oluyor. Amerika'nın ilk siyah başkanı olma mücadelesini veren Obama, yüzde 38 dolayında oy aldı. 2004 seçiminde Demokrat Parti'nin başkan yardımcısı adayı John Edwards yüzde 30'la ikinci, ülke çapında en iddialı aday konumundaki eski Başkan Bill Clinton'ın eşi eski First Lady Hillary Clinton ise yüzde 29'la üçüncü olabildi.

HILLARY KAYBEDEN
Siyasi gözlemciler, Obama'yı gecenin en büyük galibi, Clinton'ı da en büyük "kaybedeni'' olarak nitelendirdi. Yıldızı son iki ayda parlayan, muhafazakâr ve dindar kesimlerin desteklediği eski vaiz Mike Huckabee, rakiplerini rahatlıkla geçti. Huckabee yüzde 34 dolayında destek alırken, Mitt Romney, yüzde 25 ile ikinci oldu. Bu iki adayı, oldukça geriden eski senatör Fred Thompson ve Arizona senatörü John McCain izledi.

DEMOKRATLAR
OBAMA %38
CUMHURİYETÇİLER
HUCKABEE %39.8
DEMOKRATLAR
EDWARDS % 30 CLINTON % 29
CUMHURİYETÇİLER
ROMNEY % 29.4 THOMPSON % 15.5
Haberin fotoğrafları