kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dolar 1.15 YTL'ye indi, Derviş'in programı açıkladığı güne döndü

Furkan ALP EKONOMİ
Yeni yılda da kan kaybetmeye devam eden dolar dün 1.1565 YTL ile 6.5 yılın en düşük seviyesine indi. Dolar en son 31 Mayıs 2001'de Derviş'in açıkladığı ekonomik program sonrasında bu seviyede idi..
Dolar 2008 yılında da uluslararası para birimleri karşısında değer kaybediyor. Dolar dün 1.1565 YTL'ye kadar gerileyerek, 2001 yılından bu yana en düşük seviyelerini gördü. Dolar en son 31 Mayıs 2001'de dönemin Devlet Bakanı Kemal Derviş'in 'Güçlü ekonomiye geçiş programı' nı açıkladığı günkü seviyeye inmiş oldu. Aralık ayı enflasyon verilerinin iyi gelmesinin ardından dün Merkez Bankası'nın enflasyonun orta vadede gerileyeceğini bildirmesi faiz indirimlerinin devam edeceği beklentisini yükseltti ve Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kazanmasına neden oldu. Yabancı yatırımcıların dövizden çıkarak ciddi bono alımları yapması da doları aşağıya çekti. Analistler, yabancı yatırımcıların Deutsche Bank aracılığıyla önemli miktarda döviz sattığını belirtti. Dolar gün sonunda 1.1680 seviyelerine yükseldi.

DÖVİZ SATIP BONO ALDILAR
ABD Merkez Bankası tarafından açıklanan toplantı tutanaklarında 'daha büyük faiz indirimleri gerekebilir' açıklaması sonrası Fed'in faiz indirimlerine yeşil ışık yaktığı yönündeki beklentilerin artmasıyla dolar uluslararası para birimleri karşısında da kan kaybetti. ABD'de tarım dışı istihdam rakamlarının aralık ayında kötü gelmesi ve yüzde 5'e yükselmesi sonrasında Euro-dolar paritesi dün 1.4822 sente kadar yükselerek, son 1 ayın en yüksek seviyelerine fırladı. Parite daha sonra 1.4760 sent seviyelerinde denge buldu. Dolar Japon Yeni karşısında da değer kaybederek, 108.47 Yen'e düştü. Her sene başında pozisyon açan yabancı yatırımcıların önceki gün açıklanan enflasyon rakamları ile tedirginliklerini attıklarını belirten TEB Portföy Satış Yönetimi Direktörü Saltık Galatalı, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edeceğine yönelik açıklamaların ve ABD Merkez Bankası'nın toplantı tutankaları ile faiz indirimine devam edeceği sinyalleri vermesinin ardından yabancıların bono alımları yaptıklarını söyledi.

FAİZ % 16.29'A GERİLEDİ
Galatalı, yabancı yatırımcıların dövizden çıkarak bonoya geçtikleri için de döviz fiyatlarını aşağı yönlü hareket ettiğini bildirdi. Raymond James Türkiye Başekonomisti Özgür Altuğ da "Bono faizleri dün yüzde 16.29'a kadar gevşedi. Bu hareket son 1 aydır 1 günlük bazda görülen bir şey değil. Yabancı yoğun bir şekilde bono alımı yaptı" dedi.