kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ŞOFÖRLER BU ÇİZİMİ ÖĞRENDİ... 7 ayrı noktaya sabit olarak yerleştirilen EDS kameraları konusunda sürücüler bu çizimle uyarılıyor.

İstanbul'da 70 bin trafik canavarı EDS'ye takıldı

Serdar CANİPEK / SABAH
İstanbul'da 8.5 ay önce 7 ayrı noktaya takılan Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) sayesinde trafik suçu işlerken görüntülenen 70 bin 215 kişiye toplam 7 milyon 560 bin YTL'lik ceza kesildi..
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Trafik Müdürlüğü tarafından, trafik akış kontrolünün sağlanması ve kent trafiğinde kural ihlali yapan araçların tespiti için uygulamaya konulan EDS (Elektronik Denetleme Sistemi) sayesinde 8.5 ayda 70 bin 215 kişiye toplam 7 milyon 560 bin YTL'lik ceza kesildi. 12 Nisan günü İstanbul'da 7 noktaya yerleştirilen 12 EDS kamerası, trafikte kural ihlali yapan sürücülerin korkulu rüyası haline geldi. Kırmızı ışık ve emniyet şeridi ihlallerinden kaynaklanan kazaların önlenerek can ve mal güvenliğinin maksimum düzeye çıkarılması, kavşaklarda caydırıcılık etkisinin bulunması ve kazalardan dolayı oluşan maddi zararların azaltılarak milli ekonomiye katkıda bulunulması amacıyla uygulamaya konulan EDS kameralarıyla 2007 yılı sonuna kadar yapılan takiplerde 70 bin kişiye toplam 7 milyon 560 bin YTL ceza kesildi.

KAMERALAR 100'E ÇIKACAK
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kamera sayısını bu yıl içinde 100'e çıkaracağı EDS iki sistem üzerine kurulu:

* Kırmızı Işık İhlal Tespit Sistemi: Bu sistem kavşaklarda kırmızı ışık ihlallerinden kaynaklanan kazaları önleyerek, can ve mal güvenliğini en üst seviyeye çıkarma amacıyla geliştirildi. Sistemin işleyişinde; kavşak noktalarında trafiği gözleyen kameralar, kırmızı ışık ihlali yapan araçları tespit edip fotoğraflayarak, Trafik Kontrol Merkezi'ne iletiyor. İhlali yapan araç sürücüsü hakkında yasal cezai işlem yapılıyor.

* Emniyet Şeridi İhlal Tespit Sistemi: Arıza durumu dışında emniyet şeridinin kullanılmasını önlemek amacı ile faaliyete geçirilen bu sistemde yolun farklı noktalarına yerleştirilen sensörler aracılığı ile şeridi gereksiz işgal eden araçlar görüntüleniyor.