kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Amerika tarihinin en pahalı seçimi

Demokratlar kazanırsa bir 'ilk' yaşanacak, Cumhuriyetçiler kazanırsa Bush'a yakın politikalar sürecek... 4 Kasım'daki ABD başkanlık seçimi için 'ön elemeler' Iowa eyaletiyle start alıyor..
Birbirinden güçlü adaylar, dünyanın tek süper gücünde iktidarın sahibi olabilmek için yarışacak. Amerika tarihinin en pahalı seçimi olması beklenen 2008 başkanlık yarışında Demokrat ve Cumhuriyetçi aday adayları, ilk kozlarını bugün paylaşacak. Eyaletlerde hazirana kadar yapılacak ön seçimlerde iki partinin de hangi adayla seçime gireceği netlik kazanacak. Demokrat cephede Hillary Clinton ve Barack Obama; Cumhuriyetçi cephede ise Mike Huckabee ve Mitt Romney başı çekiyor. Eğer Hillary önce partisinin adaylığını, sonra başkanlığı kazanırsa ülkesinin ilk kadın; Obama kazanırsa ülkesinin ilk siyah başkanı olacak...

1 MİLYAR DOLAR BARAJ
2004'te George W. Bush'un demokrat rakibi John Kerry'ye karşı kazandığı seçim, 1 milyar doları bulan harcamalarla ABD tarihinin en pahalısı oldu. Ancak 2008'de bu rakamın da aşılarak rekor kırılması bekleniyor. Seçim kampanyaları için en çok para toplayanların başını da 100'er milyon dolarla yine Clinton ve Obama çekiyor. Demokratların aksine Cumhuriyetçiler'de anketlerde önde giden aday Huckabee, para toplamada zayıf: 8 milyon dolar. Rakiplerinde Romney 72, Giuliani ise 60 milyon dolarla önde. Bugünkü Iowa seçimini kazanırsa toplayacakları para da katlanıyor.

GELENEKSEL 'GALİP'
Ülkede başkanlık yarışının start aldığı ilk eyalet, 1972'den bu yana Iowa. Kayıtlı delegeler, "caucus" adı verilen bir tür parti toplantısında bir araya geliyor. Spor salonları gibi büyük merkezlerde toplanıp, partilerini hangi adayın temsil etmesini istediklerini açık oy sistemiyle, el kaldırarak ya da gruplaşarak belirliyorlar. Burada ilk iki sırayı alan adaya maddi destek ve bağışlar da bir anda tırmanıyor. Iowa'da 130 bin Demokrat ile 80 bin Cumhuriyetçi'nin oy vereceği "caucus"ta birinci gelen, genelde adaylığı da kazanıyor. Bu nedenle tüm adaylar bu ilk "elemeye" büyük önem veriyor.

İLKEL OY VERME SİSTEMİ
50 eyalette ön elemelerin bir kısmı Iowa gibi, delegelerin oy verdiği "caucus" yöntemiyle yapılıyor. Bazılarında ise kayıtlı seçmenlerin pusulayla oy verdiği "primary" denen ön seçim sistemi uygulanıyor. Eyaletlere göre Demokratlar ve Cumhuriyetçiler'in ön seçim sistemi de değişebiliyor. Bir aday adayının ön seçime girebilmesi için, o eyalette yüzde 15 oy alması gerekiyor. Alamazsa bir rakibinin lehine o ön seçimden çekilebiliyor. Haziran ayında tüm seçimleri atlatıp partisinin adaylığını kazanan kişi, başkan yardımcısı olarak atayacağı ismi açıklayıp kampanyalarına onunla devam ediyor...