kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Boncuk tedavisi' ile hayata geri döndüler

ESRA TÜZÜN
Çalışmalarını ABD'de sürdüren doktor Seza Güleç 'boncuk tedavisi' ile karaciğer kanseri hastalarına ümit oluyor. 125 hastanın yüzde 85'inde 'klinik hedefe' ulaşıldı..
İleri derecede karaciğer ve pankreas kanserlerinde uyguladığı "boncuk tedavisi"yle büyük başarı sağlayan ve çalışmalarını ABD'de sürdüren Türk doktor Seza Güleç, birkaç ay ömür biçilen hastaların yeniden hayata tutunmasını sağladı. ABD'de yeni uygulanmaya başlanan "radyoaktif mikroküreler" Türkçe adıyla "boncuk tedavisi" Amerika'da tam 125 hasta üzerinde uygulandı ve yeni tedavi yöntemi ile hastaların yüzde 85'inde klinik olarak hedefe ulaşıldığı belirlendi. Yüzde 99'unu ise tedaviye yanıt verdi.

KEMOTERAPİYE EKLENİYOR
Indiana eyaletinin Goshen kentinde yaptığı çalışmalarla kanser vakalarında başarılı sonuçlar alan Dr. Seza Güleç uyguladığı tedaviyi şöyle anlattı: "Kanser karaciğerden başlamış olabilir veya çoklukla gördüğümüz üzere diğer kanserlerin karaciğere sıçramış olduğu evrelerinde kullanılabilir. En sıklıkla kalın bağırsak, pankreas kanserlerinin ilerlemiş türleri için uyguluyoruz. Kemoterapinin tamamen faydasız kaldığı vakalarda, karaciğer metastazlarında kullanıyoruz. Bu metot önemli çünkü karın içi kanserlerinin çoğu ilk olarak karaciğere sıçrıyor. Ve karaciğer metastazlarında dünyadaki en iyi sonuçları bu tedavi yönteminin kemoterapiye eklenmesiyle alabiliyoruz."

TÜMÖRE ETKİ EDİYOR
Güleç'in radyoaktif boncuk tedavisi adını verdiği yöntem, genellikle bir ya da iki seans uygulanıyor. Kasık damarından kateter ile karaciğer damarına ulaşılıyor ve karaciğer damarı içerisine gözle görülemeyecek kadar küçük radyasyonla yüklü boncuklar veriliyor. Sayıları 40 bini bulan bu radyoaktif boncukların yüzde 80-90'ı doğrudan tümöre etki ediyor. Boncuklardan radyasyon yayılımı uygulamadan 11-12 gün sonrasına kadar devam ediyor. Radyasyonun tümöre etkisi ise 3-4 hafta içerisinde gözlenebiliyor. Tedaviden 3 ay sonra daha net bir etki bekleniyor.