kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
CARLOS'UN YILLIK MALİYETİ 1.5 MİLYON YTL DÜŞECEK... Vergi indirimi çok para kazanan futbolculara yarayacak. Fenerbahçe sadece üç futbolcusu için 3.8 milyon YTL daha az vergi ödeyecek.

Futbolcular vergide 20 puan indirimi kaptı, 5 daha istedi!

RAHİM AK
Yüksek ücret aldıkları için 2008'de yüzde 35 vergi ödemesi gereken futbolcuların vergisinin geçen yıllarda olduğu gibi yüzde 15'te kalmasını Maliye kabul etti..
Futbolcular, 2008'in ilk golünü Maliye'ye attı. Bu yıl yüzde 35 olması gereken vergi 20 puan indirilerek yüzde 15'te kalacak. Ancak, futbolcular adına vergiyi ödeyen kulüpler bunu da kabul etmeyerek Süper Lig için verginin yüzde 10, ikinci lig için yüzde 8, üçüncü lig için yüzde 6 olması için Maliye'ye baskı yapıyor. Yıllardır ne kazanırsa kazansın vergisini asgari ücretli gibi yüzde 15 olarak ödeyen futbolcuların 1 Ocak 2008'den itibaren normal çalışanlar veya serbest meslek mensupları gibi gelir vergisi yüzde 15 ile 35 aralığına çekilecekti. Futbolcuların çoğunluğunun yıllık kazancı da yıllık 44 bin 700 YTL'nin üstünde olduğu için yüzde 35 vergi ödeyeceklerdi. Ancak, başta üç büyük kulüp ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü olmak üzere Maliye'ye yaptıkları baskı sonucu yüzde 20'lik vergi indirimini kaptılar. Maliye futbolcu vergisinin bundan önce olduğu gibi yüzde 15'te kalmasını uygun gördü. Ancak kulüpler bununla da yetinmiyor. Şimdi Maliye'ye baskı kurmaya çalışan kulüpler, Birinci Lig için verginin yüzde 10 olmasını istiyor. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ise Süper Lig'de yüzde 10 olmasını istediği verginin İkinci Lig için yüzde 8, Üçüncü Lig için de yüzde 6 olması için baskı uyguluyor.

YÜZDE 35 VERGİ UYGULANIYOR
Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 64'üncü maddesi ile futbolculara tanınan vergi istisnası, bu yılın bitiminde ortadan kalktı. 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren, futbolcular da esnaf, tüccar, sanayici, avukat ve mimarlar gibi, gelir vergisi ödeyeceklerdi. Gelir vergisinin oranı, yüzde 15'ten başlıyor ancak belli sınırı aşınca, yüzde 35 oranı uygulanıyor. Örneğin, 2008 yılı tarifesine göre, yıllık geliri 44 bin 700 YTL'yi aşanların gelirlerine, yüzde 35 vergi oranı uygulanıyor. Futbolcuların, transfer ücreti, galibiyet primi, aylık ücret vs. olarak, yıllık geliri 47 bin YTL'nin çok üzerinde olduğu için, yüzbinlerce YTL ya da milyonlarca YTL'lik transfer ücretleri, yüzde 35 oranında vergiye tabi olacaktı.

VERGİYİ KULÜPLER ÖDÜYOR
Futbolcuların çoğu, kulüpleri ile "net transfer ücreti" üzerinden pazarlık yapıyorlar. Böyle olunca, futbolcuların ödediği vergiyi de kulübü üstleniyor. 1 Ocak 2008'den itibaren uygulanacak olan, yüzde 35'lik verginin, futbol kulüplerinin giderlerinde, ciddi bir artış yaratması bekleniyordu. İşte bu nedenle kulüpler hükümet aracılığıyla Maliye Bakanlığı nezdinde verginin artırılmaması çalışması yürütüyor.
Haberin fotoğrafları