kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Petrol doları kırdı 100

Petrol fiyatları tüm zamanların rekorunu 2008'in ilk işlem gününde vadeli piyasada kırdı. Petrolün varili 100 doları gördü. Altın fiyatları da dün 850 dolara kadar yükseldi..
ABD ham petrol fiyatları dün tarihinde ilk kez 100 doları gördü. Yeni yılın ilk işlem gününe yükselerek başlayan petrol fiyatları dün gün içinde 98.93 dolara kadar yükselirken, vadeli işlemlerde ise ilk kez 100 doları geçti. Son 6 haftadır düşen ABD petrol stoklarının geçtiğimiz hafta da düşeceği beklentilerinin yükselmesi, Afrika'nın en büyük petrol üreticisi Nijerya'daki terör olayları sonrası petrol üretiminin kesintiye uğrayacağı endişeleri ve Meksika'nın petrol ihracatındaki gerileme petrol fiyatlarını 100 dolara taşıdı.

ALTIN 850 $'A YÜKSELDİ
Nijerya'da 12 kişinin ölümü ile sonuçlanan olaylar nedeniyle petrol üretimi günlük 500 bin varil azalırken, ABD'de bugün açıklanacak petrol stok raporlarında ABD ham petrol stoklarının son 3 yılın en düşük seviyelerine gerilemesi bekleniyor. 2007 yılında varil başına 34.93 dolar birden artarak, 100 dolar sınırına dayanan petrol fiyatları 2008 yılına da yükseliş eğiliminde girdi ve ilk gününde 100 doları aştı. Londra'da işlem gören Brent tipi petrol fiyatları da dün 97.15 dolara tırmandı. Yüksek petrol fiyatları ve değer kaybeden dolar karşısında yatırımcılar 2008 yılına başlarken altına hücum etti. Altın fiyatları dün yaklaşık 17 dolarlık artış ile spot piyasada 850 doları kırdı. Bu arada vadeli işlemlerde ise şubat vadesinde altın 861 doları gördü. Doların uluslararası para birimleri karşısında hızlı değer kaybetmesiyle güvenli liman olarak görülen altın alternatif yatırım aracı olarak cazibesini koruyor. Bugün ABD'de Enerji Kurumu'nun açıklayacağı ABD ham petrol stoklarına yönelik raporda petrol stoklarının geçtiğimiz haftaya göre 1.8 milyon varil düşmesi bekleniyor. Böylece ABD stoklarının son 6 haftalık düşüşün ardından yedinci haftada da üst üste düşmesi bekleniyor.
Haberin fotoğrafları