kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Uzmanından sınav analizi

İLİŞKİLİ HABERLER
Uzmanından sınav analizi
TÖDER, deneme sınavında sorulan soruları şöyle değerlendirdi.

* Türkçe: Öğrencilerin okuma, okuduğunu anlama, çıkarım yapma ve doğru kelime kullanımı sorgulanmış. Soruların bazılarının daha uzun olması öğrencilerinin okuduğunu anlama becerisini ölçmeye yönelik. Türkçe sorularında şekil hatta grafik kullanılması bir yenilik.

* Yabancı dil: Soru kökü olarak Türkçe ama seçenekleri yabancı dil olarak sorulmuş. Öğrencilere yabancı dilde temel ifadeleri kullanımı sorgulanmış, ancak yabancı dilin kendi kendine öğrenilemeyeceğini düşünürsek yine de öğrencilerin zorlanacağı düşünülebilir. Yabancı dil soruları bu tarzda basit sorulursa seçici sorular olmayacak ve öğrenciler arasında farklılıkları ortaya çıkaramayacak.

* Fen ve Teknoloji: 6'ncı sınıflarda tamamen bilgiye dayalı basit sorular sorulmuş. 7'nci sınıflarda ise bir soru hariç diğerleri doğrudan bilgi içeren basit sorular. Sorular tamamen şekillere ve somut ifadelere dayalı. Sosyal bilgilerde yer alan tarih soruları şekilli ve somut ifadelere dayanmakta. Coğrafya sorularının zorluk derecesi yüksek. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları seçmeli olarak sorulmuş.

* Matematik: Yeni müfredatın gereği olan modellemeler kullanılmış, dolayısıyla soyut matematiksel terimler somut hale getirilmiş. Bu çok olumlu bir çalışma. Bakanlığın müfredatında yer alan "geometrik kavramlar" konusundan soru sorulmamış. Bu da soruların tüm konuları ve kazanımları sorgulamadığını göstermekte. Sorularda öğrencilerin yaş grubuna uygun bir yapı kullanılmış.