kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ankara 2008'de çok 'sıcak' olacak

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
2007 küresel mali riskler, kuraklık ve öne çekilen seçimler nedeniyle çalkantılı bir yıl oldu. Ankara'nın 2008 ajandası ise oldukça yoğun Türkiye, 2008'e kritik düzenlemelerle giriyor. Ertelenen yapısal reformlar, özelleştirmeler ve cari açık en büyük problemler..
İLİŞKİLİ HABERLER
Ankara 2008'de çok 'sıcak' olacak
2007 yılını küresel riskler, kuraklık nedeniyle hız kesen büyüme, öne çekilen seçimler ve hedeften sapan enflasyon nedeni ile ekonomi gündeminden uzakta tamamlayan Türkiye, 2008'e kritik düzenlemelerle giriyor. Özellikle ertelenen yapısal reformların tamamlanması ve portföyde bekleyen kuruluşların özelleştirilmesi kamu finansmanı açısından hayati önem taşıyor. 2008'in yol haritasını çizen önemli kilometre taşları şöyle:

YAPISAL ÖNLEMLER
* SOSYAL GÜVENLİK REFORMU:
Emeklilik ve Genel Sağlık Sigortası düzenlemesini içeren reform paketi halen TBMM'de alt komisyonda. Tasarının ocak ayı başında kabul edilmesi ve 2008 yılı içerisinde yürürlüğe girmesi hedefleniyor. Halen kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan emeklilik yaşı 2036 yılından itibaren kademeli olarak yükseltiliyor.

* PRİM TAHSİLAT MODELİ: Sosyal güvenlik primlerinin tahsilinde Gelir İdaresi devreye girecek. Vergi ve sigorta primi tahsilatı konsolide edilecek.

* ETKİN VERGİ İDARESİ: Vergi tabanını genişletecek, Gelir İdaresi'ni etkinleştirecek adımlar atılacak. Bu kapsamda İstanbul'daki Büyük Mükellef Vergi Dairesi, hesap uzmanı ve maliye müfettişleri ile takviye edilerek, vergi hasılatının yüzde 50'si daha yakından izlenecek.

* ELEKTRİKTE OTOMATİK MEKANİZMA: Dünya petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki hızlı artış nedeniyle enerji KİT'lerinin mali yapılarında son dönemde gözlenen bozulma ilk aşamada zam kararı ile telafi edilecek. Yılbaşında konutlarda tüketilen elektriğin fiyatı yüzde 15, sanayide yüzde 10 oranında artırılacak. Enerji sektöründe gerçekçi tarife için "otomatik fiyatlama mekanizması" kurulacak.

* ÖZELLEŞTİRME: Halkbank'ın yüzde 75'i blok olarak satılacak, Telekom'un en az yüzde 15'i halka arz edilecek. Tekel sigara, enerji dağıtım ve üretim şirketleri, şeker fabrikaları ve köprü, otoyol gibi varlıkların özelleştirilmesi tamamlanacak.

* BDDK RİSK YÖNETİMİNE YOĞUNLAŞACAK: Finansal sektördeki kazanımları daha da ileriye taşıyacak, özellikle risk yönetimini güçlendirecek adımlar üzerine yoğunlaşılacak. BDDK 2009 yılında Basel II uygulamasına geçileceğini dikkate alarak bankalara ve özel sektöre yönelik bilgilendirme çalışmalarını hızlandıracak.

* FAİZ KARARLARINA İNCE AYAR: Merkez Bankası, enflasyon ve büyümeyi etkileyen riskleri, yapısal reform hızını, kamu zamlarını, küresel piyasaları izleyerek ve olumlu veriler geldiğini teyit ettiğinde ihtiyatlı faiz indirim politikası sürdürecek.

* KANUNİ ADIMLAR: Yeni Türk Ticaret ve Borçlar Kanunu'nun yılın ilk çeyreğinde Meclis tarafından kabul edilmesi hedeflenecek.