kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Askeri helikopter 2006'da buradaki gerilim hattına çarparak düşmüştü

Şehit iki subayın ailesi 210 bin YTL tazminat alacak

Güngör KARAKUŞ - SABAH
Erzincan'da düşen helikopterdeki askerlerden albay Bora ve yarbay Coşkun Alp'in yakınları Savunma Bakanlığı'ndan tazminat kazandı..
Erzurum'daki birliklerde denetleme yaptıktan sonra Erzincan'a dönen askeri heyeti taşıyan UH-1 tipi askeri helikopter, Sansa Deresi mevkisinde Mart 2006'da yüksek gerilim hattına çarparak düşmüştü. Kazada topçu abay Ömer Bora, piyade yarbay Suat Coşkun Alp, kara pilot yüzbaşı Yusuf Ziya Erten, kara pilot teğmen Rafet Özsoy ve teknisyen astsubay üstçavuş Fatih Ayhan şehit oldu. Kazanın üzerinden 7 ay geçtikten sonra topçu albay Ömer Bora ve piyade yarbay S. Coşkun Alp'in eşleri Milli Savunma Bakanlığı aleyhine Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde maddi ve manevi tazminat davası açtı. Şehit olduktan sonra harp malulü maaşı alan yarbay ve albayın eşleri, yaşadıkları mağduriyeti karşılamak için 2629 sayılı Kanun esasına göre uçuş, paraşüt, denizaltı, dalgıç ve kurbağa adamların hizmet tazminatına hak kazanabileceklerini dava gerekçesi olarak gösterdi. 2007 başında avukat Bülent İlgü'nün, topçu albay Ömer Bora ve piyade yarbay Suat Coşkun Alp'in eşlerinden aldığı vekaletle Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne Milli Savunma Bakanlığı aleyhine açtığı dava geçtiğimiz ekim ayında sonuçlandı. Buna göre piyade yarbay Coşkun Alp'in eşi ve çocukları 150 bin YTL, topçu albay Ömer Bora'nın eşi ve çocukları ise faizleriyle birlikte 60 bin YTL maddi ve manevi tazminat almaya hak kazandı. Şehitlerin yakınları tazminatlarını Milli Savunma Bakanlığı'ndan tahsil etti. Tazminatlar hesaplanırken ise şehit olan kişinin yaşı, emeklilik durumu, çocuk sayısı, eşi, anne ve babasının maddi durumları göz önüne alındı.

TEİAŞ'A DA DAVA
5 askerin şehit olduğu korkunç kazadan sonra bölgedeki gerilim hatlarındaki tellere ikaz topları takılmadığı için Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) suçlandı. Milli Savunma Bakanlığı, olayda TEİAŞ'ın kusurunun olup olmadığını öğrenmek için detaylı bir inceleme başlattı. İncelemeler sonucunda Askeri Savcılık, konuyla ilgili kovuşturmaya gerek olmadığı kararına vardı. Ancak, kazada şehit olan Topçu albay Ömer Bora ve teknisyen astsubay üstçavuş Fatih Ayhan'ın yakınları TEİAŞ hakkında tazminat davası açtı. Bora ve Ayhan'ın yakınları davanın sonuçlanmasını bekliyor.
Haberin fotoğrafları