kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yeni yıla ışıl ışıl bir ciltle başlamak elinizde

Dr. Ece Hattat
Yeni yıl sabahı, ışıl ışıl bir ciltle uyanmak istiyorum. 45 yaşındayım ve sihirli bir kozmetik hazinem yok. Bana evde rahatça uygulayabileceğim basit ama etkili tüyolar verebilir misiniz? Çimen E./İzmir

Yılbaşında yediğiniz yemeklerin, tükettiğiniz alkolün, geç saatlere kadar uykusuz kalmanızın ve makyajınızı silmeden uyuyakalmanızın acısını cildinizin çekeceğinden haberiniz olmayabilir ama durum bu! Yeni yıla girerken alacağınız birkaç önlemle, cildinizi yılbaşı toksinlerinden arındırmanız mümkün.

İLK ADIM TEMİZLİK
İşe iyi bir cilt temizliği yaparak başlamalısınız. Cilt tipinize uygun bir temizleyici ile kirden arınabilirsiniz. Piyasada kuru ciltler için zeytinyağı veya lanolin gibi yumuşatıcılar içeren sabunlar, sütlü likit temizleyiciler, kremler bulunuyor. Yağlı ciltler için ise yağı kurutan sert sabunlar yerine, yağı emen ürünleri tercih edin. Karma cilt için ise; T bölgesi diye adlandırılan yağlı alın, burun ve çene bölgeleri ile yanakların yağını dengeleyecek bir ürün seçilmelidir.

BUHARLA ARININ
Evde yapacağınız cilt bakımı uygulamaları profesyonel bakımlar kadar etkili değildir. Ancak buhar banyosu bakımınızın daha yararlı olmasını sağlar. Bu işlem hem gözeneklerinizi açacak, hem de cildinizi; yapacağınız peeling yani cildi ölü hücrelerden arındırma işlemine hazırlayacaktır. Bunun için sıcak su dolu bir kaba yüzünüzü yaklaştırarak 10-15 dakika beklemeniz yeterlidir. Başınızın üzerine koyacağınız bir havlu ile buharın yüzünüze daha iyi nüfus etmesini sağlayabilirsiniz. Sıcak suyun içine ekleyeceğiniz bir miktar yeşil çay, içerdiği epigallokateşin gallad ile cildinize antioksidan koruma sağlar ve bir gece öncenin toksinlerinden arınmanızı kolaylaştırır. Yeşil çay bulamazsanız biberiye veya yatıştırıcı özelliği olan ıhlamuru da kullanabilirsiniz. Yağlı cilde sahipseniz, adaçayının yağ dengesini sağlamaya yardımcı olduğunu da hatırlatalım.

EN BASİT PEELİNG İÇİN
Peeling cildin ölü hücrelerden arındırılması işlemidir. Genç bir insanda cildin dış tabakası olan epidermisteki hücre devri yani yeni hücrelerin yüzeye doğru çıkması, her 28-30 günde bir gerçekleşir. 60 yaşına kadar bu süre 45-50 güne kadar uzar. Cildin yıllar geçtikçe tazeliğini ve gençliğini kaybetmesinin bir nedeni de budur. Bu nedenle buhar işleminden sonra piyasada bulunan peeling ürünleriyle cildinizi ölü hücrelerden arındırmalısınız. Eğer elinizde böyle bir ürün yoksa, yarım fincan yulaf unu ile yarım fincan dövülmüş bademi karıştırıp, cildinizi bu karışımla ovalayabilirsiniz.

NEMLENDİRİN
Peeling uygulamasından sonra cildinizin nem oranını arttırmanız gerekiyor. Ciltteki nem kaybı ince çizgi ve kırışıklıkların oluşmasında son derece etkilidir. Bir nem maskesi ile cildinize nem kazandirabilirsiniz. Eğer nem maskeniz yoksa, bir miktar zeytinyağı ile ezilmiş domates veya salçayı karıştırarak cildinize sürebilirsiniz. Domates ve salça cilde yüksek bir antioksidan koruma sağlayan likopenden oldukça zengindir. Evening Primrose Oil (Çuha Çiçeği Yağı) da son dönemde oldukça gündemde olan bir başka antioksidan deposudur. İçerdiği gamma linoleik asit güçlü bir Omega-6 kaynağıdır. Bu özellikleriyle Evening Primrose Oil cildinizi nemlendirir, sert ve kuru cildi yumuşatır. Evening Primrose Oil'i pamukla tamponlayarak cildinize uygulamanız cildinizin nem oranını arttıracaktır. Bu işlemi badem yağı ile de uygulayabilirsiniz. Nemlendirme işleminin ardından, güneş koruma faktörlü bir kremi uygulamanız gerektiğini de hatırlatalım.

BENCE ŞÖYLE YAPIN:
Bence yeni yıla ışıldayan, sağlıklı bir cilt ile başlamak istiyorsanız, önce antioksidan gücü yüksek yiyeceklerle dengeli bir beslenme planı oluşturun. Sağlıklı yiyecekler cildinize kaybettiği ışıltıyı geri kazandıracaktır. Ayrıca bu yıl düzenli egzersiz alışkanlığı edinin. Yaz-kış yüksek güneş koruma faktörlü bir krem kullanın ve size önerdiğim bu bakımı alışkanlık haline getirin.