kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Metro güneşi arkasına aldı ilk soğutmalı marketi açtı

ÖZGÜR GÜRBÜZ
Antalya'da yeni bir toptancı marketi açan Metro, 12 bin metrekarelik mağazanın tüm soğutmasını çevreci bir proje ile güneş enerjisiyle sağlayarak dünyada bir ilke imza attı..
Metro toptancı marketlerinin on birincisi ve en çevrecisi dün Antalya'da açıldı. 2007 yılı içerisinde toplam 7 mağaza açarak Türkiye'ye geldiği günden bu yana en hızlı büyümeyi geliştirerek kendi rekorunu kıran Metro Grubu, Antalya'daki mağazasıyla çevre alanında bir dünya rekoruna imza attı. Antalya'da 12 bin metrekare alana kurulu mağazanın soğutması Dr. Ahmet Lokurlu'nun imzasını taşıyan güneş enerjisi sistemiyle sağlanacak. Mağazanın çatısına kurulan ve güneşi takip eden parabolik panellerle suyu 180 dereceye kadar ısıtan ve elde edilen buharı soğutma makinesine göndererek bir klima işlevi gören sistem 1 milyon YTL'ye mal oldu. Yüzde 50 enerji tasarrufu sağlayacak olan sistemin 6 ile 8 yıl içinde geri ödemesi ve 20 yıl boyunca çalışması bekleniyor. Metro Grubu'nun Real'den sonra Antalya'da yaptığı ikinci yatırım olan markette 30 binin üzerinde ürün bulunacak. Başta Antalya - Kemer arasında sayıları 900'ü bulan oteller olmak üzere yerli ve yabancı müşterilere hitap edecek olan toptancı marketin maliyeti ise kira bedeli hariç 11 milyar Euro. Açıldığı ilk günde kayıtlı müşteri sayısı 48 bine ulaşan market 101 günde inşa edildi ve yaklaşık 10 yıl içerisinde kendisini amorti edecek.

DÜNYADA BİR İLK BU PROJE
Metro Cash&Carry Türkiye Genel Müdürü Hakan Ergin açılış töreninde yaptığı konuşmada dünyada ilk kez bir süpermarketin güneş enerjisiyle soğutulduğuna dikkat çekti ve "Bugün yaptığımız yatırımlar umarım çocuklarımız için geri döner" dedi. Antalya'daki hedeflerinin fiyatları düşürmek, kaliteyi yükseltmek ve hijyeni ön plana çıkarmak olduğuna da dikkat çekti. "Antalya son yıllarda büyük atılım içerisinde" diyen Ergin, yıllar önce Antalya'da mağaza açmak istediklerini ancak bazıları kendi hataları olmak kaydıyla bugüne kadar beklemek zorunda kaldıklarını söyledi. Ergin, "Kepez gelişiyor. Uzun dönemde Manavgat ve Kemer'de de mağaza açmayı düşünüyoruz. Türkiye'de mağaza açmak kolay değil, 200 civarı izin almak zorundasınız. Avrupa'da market açmak daha kolay" şeklinde konuştu. Açılış töreninde söz alan güneşle soğutma projesinin yaratıcısı Dr. Ahmet Lokurlu ise, petrol, kömür ve uranyum gibi kaynakların sınırlı olduğuna ve güneş enerjisindeki hızlı ilerlemeye dikkat çekti. Lokurlu, "10 yıl sonra bu devrim yaratan sistem banal olacak. Yazın güneş enerjisiyle soğutma makinelerine gönderilen sıcak su kışın ise ısıtmada kullanılacak. Dünyada ilk kez bir süpermarket güneş enerjisiyle soğutulacak. Metro Roma'da projeye talip oldu ama biz önceliği Antalya'ya verdik. Bu türden ilk uygulama olduğu için çok önemli. Devrim gibi bir proje ve iki yıl uğraştık" diyor.

BEYLİKDÜZÜ'NE MEDİA MARKT
1990 yılında Türkiye'ye giren Metro Grubu'nun 25 satış noktası var ve 2006 yılı cirosu 1 milyar Euro. Yaklaşık 5 bin kişinin tam zamanlı çalıştığı grubun Türkiye'den ihracatı 600 milyon ve Türkiye'de gerçekleşen yatırım miktarı da 700 milyon Euro. Grubun Türkiye'de Metro Cash&Carry, Real ve Media Markt olmak üzere 3 perakende firması var. Media Markt'ın pazara girişiyle hareketlenen elektronik pazarında atılıma devam etmeyi planlayan firmanın şimdiki hedefi Beylikdüzü'nde dev bir elektronik market açmak."