kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Turan Erol

'Enron'dan dersimizi aldık'

SPK Başkanı Turan Erol, muhasebe ve denetim yolsuzluğu ile ortaya çıkan Enron skandalından önemli dersler alındığını belirterek, "Mortgage'ta değerleme ve kredilendirme sürecini iyi oturtmalıyız" dedi..
Türkiye'de yabancı sermaye ve finans piyasaları dün sektörün önde gelen yöneticileri ve akademisyenler tarafından masaya yatırıldı. Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Meslek Yüksekokulu tarafından organize edilen Uluslararası Finans Sempozyumu'nda konuşan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, dünyadaki mortgage dalgalanmalarının geçtiğimiz yıllarda ABD'de muhasebe ve denetim standartları ile ilgili yolsuzluklardan sonra ortaya çıkan Enron skandalına benzer şeyler öğrettiğini belirterek, "Şimdi görüyoruz ki yetkilerin gözden geçirilmesi gerekiyor" dedi. Temmuz ayında ABD kaynaklı mortgage krizinin etkisini artırarak kendini göstermeye devam ettiğini söyleyen Erol, Türkiye'nin bu çalkantılı dönemi en az hasar ile başarılı bir şekilde atlattığını bildirdi. Türkiye hisse senedi piyasasının yerli ve yabancı yatırımcı açısından güvenli liman olması için çalışmalar yapıldığını ifade eden Erol, SPK'nın, sermaye piyasalarının AB mevzuatına uyumlu hale gelmesi için yürüttüğü projeyi tamamladığını, mortgage sistemine dair çıkarılan kanun ile değişik enstrümanlar için fırsat yaratıldığını vurguladı.

SAĞLAM ADIMLAR ATACAĞIZ
Erol, bu noktada SPK'nın gözetim ve denetimin yanı sıra, ürün çeşitliliği ile piyasaların gelişimine yönelik de misyon üstlendiğini dile getirerek, "Ancak dünyadaki son mortgage dalgalanmaları, Enron skandalına benzer şeyler öğretiyor. Enron skandalı, muhasebe, denetim standartlarının gözden geçirilmesi zorunluluğunu doğurdu. Bu konuda önemli mesafeler alındı. Düzenleyici otoriteler ve kamu, reyting kuruluşlarına yetki transferi yapmıştı. Ama şimdi görüyoruz ki, bu yetkilerin gözden geçirilmesi gerekli" diye konuştu. Erol yaşanan krizden ders alınmasının önemli olduğunu ifade ederek, Türkiye'de yürürlüğe giren mortgage sisteminde değerleme ve kredilendirme aşamalarının titizlikle yürütülmesi gerektiğine değindi. Erol, sistemin sağlıklı işleyebilmesi için gerekli olan değerlemenin aynı zamanda güvence unsuru olduğunu belirterek, "Biz sistemimizi buna göre kurarsak, değerleme alanında sistemi baştan çok iyi oturtursak sağlam adımlar atmış olacağız" dedi.
Haberin fotoğrafları