kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

2 milyar YTL'lik tezgâhaltı fiş pazarı oluştu

RAHİM AK
KDV iadesi sistemi değiştiği için vatandaşın almaya gerek duymadığı fatura ve fişlerin özellikle benzin istasyonları, restoran ve mağazalarda milyarlarca YTL'lik ticareti oluştu Şirketler, faturayı ödeyecekleri verginin yarı fiyatına el altından alıyor ve vergiden indiriyor. İkinci el fatura ticaretinde fatura ve fiş satanlar ve alanlar toplam 2 milyar YTL'lik kazanç sağlıyor..
Devletin, vergi iadesi sistemini kaldırıp, fiş iade etmeden vergi iadesi alınmasına geçilmesiyle vatandaşın ihtiyaç duymadığı için almadığı fişler uyanıklara yeni kazanç kapısı oldu. Benzinciden, restorandan, mağazadan almadığımız fişlerin ikinci el pazarı doğdu. Kredi kartı ile satış yapılsa bile kesilen faturalar, şirketlere vergi tutarının yarısı fiyatına satılıyor. Bu fatura veya fişleri alan şirketler de el altından satın aldığı faturaları gider gösterip vergiden düşüyor. Devletin bu ticaretten 2 milyar YTL kadar vergi kabyo olurken, bu ticareti başlatanlar 900 milyon YTL'lik yeni pazarda ceplerini dolduruyor.

1 GÜNDE 50 DEPO BENZİN
Yeni fatura ticaretini yeni kurulan Büyük Mükellefler Vergi Dairesi uzmanları ortaya çıkırdı. Uzmanlar, İstanbul'da 700 benzin istasyonundan kimin ne keder benzin aldığını araştırırken bir aracın bir günde 50 defa benzin aldığıyla karşılıştılar. Bunun üzerine araştırmayı derinleştiren uzmanlar, İstanbul'da 10 günde 10'dan fazla kez aynı benzinliğe gidip depolarını dolduran 30 binden fazla araç tespit ettiler. Tespit edilen araçların şirketlerin üstüne kayıtlı olduğu da tespit edildi. Böylece şirketlerin vergi ödememek için alınmayan fiş ve faturaları topladığı bilgisine ulaşıldı. Bu doğrultuda restoran ve mağazalarda da araştırma yapan uzmanlar, kredi kartı ile satış yapıldığı için kesilmek zorunda olan fişlerin el altından vergi tutarının yarısına satıldığını tespit ettiler. Bir aracın aynı benzin istasyonuna günde 50 kez girdiğini tespit eden uzmanlar, aynı araca hem kurşunsuz hem dizel ayakaryakıt satıldığına da tanık oldular. Şimdi günde 1 kezden fazla benzin alan tüm araçları derin incelemeye alan uzmanlar, 30 bin araç ve bunlara fatura satan benzinlikler hakkında yasal işlem başlatmaya hazırlanıyor.

30 BİN ARAÇ İNCELEMEDE
Uzmanların yaptığı inceleme sonucuna göre yapılan istatistiki çalışmada ise devletin bu işten yaklaşık 2 milyar YTL kaybı olduğu ortaya konuluyor. İncelemeden yola çıkılarak yapılan istatistiki çalışmaya göre İstanbul'da ikinci el fatura ticareti yapan şirketlerin sahip olduğu 30 bin araç, ayda 180 bin depo yılda ise 2 milyon 180 bin depo benzin faturası alıp vergiden düşüyor. Bu faturaların yıllık tutarı 302 milyon YTL, bu nedenle devlete ödenmeyen vergi ise 104 milyon YTL. Uzmanlar, Türkiye genelinde İstanbul'un üç katı akaryakıt tüketimi olmasından yola çıkarak sadece benzinde Türkiye genelinde 1.2 milyar YTL'lik fatura ticaretinden devletin kaybının 416 milyon YTL olduğunu hesaplıyorlar.