kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
WWF Başkanı Öngör'ün projesie Gülben Ergen destek oldu.

Borudan 3 milyar ton su sızıyor!

Doğal Hayatı Koruma Vakfı, büyükşehir şebekelerindeki borulardaki hasarlar nedeniyle 16 ilin su kaybının % 44'e ulaştığını belirtti. 'Contahareketi' kampanyasını başlatan vakıf, belediyeleri altyapı eksikliğini gidermeye çağırdı..
Şehir şebekelerinde su kayıplarını azaltmak için 'Contahareketi' kampanyasını başlatan WWF- (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Akın Öngör ve sanatçı Gülben Ergen'in katılımıyla bir basın toplantısı düzenledi. Türkiye'nin 16 büyükşehrindeki su şebekelerinde meydana gelen yüzde 43.8 oranındaki su kaybının önlenmesini amaçlayan "Contahareketi'' kampanyasının tanıtımında konuşan WWF-Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Öngör, şöyle devam etti: "Altyapı eksiklikleri nedeniyle şebeke kayıplarının fazla olduğu şehirlerde belediyelerin acilen altyapı çalışmalarını başlatmasını ve su kayıplarını mümkün olan en az seviyeye indirmelerini talep ediyoruz.''

3 MİLYAR TON FİRE VAR
Hatay Milletvekili Mustafa Öztürk'ün çalışmasına göre, gelişmiş ülkelerde sistemdeki su kaybının yüzde 8-20 arasında olduğunu belirten Öngör, Türkiye'deki su kayıplarının gelişmiş ülkelerdeki sistemler örnek alınarak azaltılabileceğini söyledi. Sisteme yılda 6 milyar ton su verildiğini, bunun yaklaşık 3 milyar tonunun fire olduğunu anlatan Öngör, "3 milyarlık bu kısımdan çok önemli bir tasarruf sağlanabilir. Su kaybını yüzde 20'ye indirebilirsek 4.8 milyar ton suyu tüketicinin kullanımına sunma imkânı vardır'' diye konuştu. Kampanya çerçevesinde 16 büyükşehir belediye başkanına konuya duyarlılık göstermeleri ve alt yapı çalışmaları konusuna eğilmeleri istemiyle birer mektup gönderdiğini bildirdi. Türkiye'deki belediyelerin tesisatların gözden geçirilmesine batı ülkelerinin ayırdığının 5'te biri oranında kaynak aktardığını ifade eden Öngör, firenin sıfır olmasının çok pahalıya mal olacağını, zaten "0'' fireyi de hedeflemediklerini söyledi.