kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İlk kez bir Türk, dünya devinin kaptan köşküne oturdu NIN

1979'da işe başlayıp, 7 ay ayrı kaldığı Coca-Cola'ya Mayıs 2005'te Kuzey Asya, Avrasya ve Ortadoğu Grup Başkanı olarak geri dönen Muhtar Kent, Temmuz 2008'den itibaren, adım adım yükseldiği şirketin CEO'su olacak..
1979- Atlanta'da satış ve pazarlama departmanında göreve başladı. İzleyen yıllarda Hollanda ve İtalya'da çeşitli görevler üstlendi.
1985- Coca-Cola Türkiye ve Orta Asya Bölgesi Genel Müdürlüğü görevine getirildi.
1989- Orta ve Doğu Avrupa Bölüm Başkanlığı görevine atandı. Bu dönemde Coca-Cola'nın Doğu Avrupa ülkelerinde çok hızlı şekilde yapılanarak halen sürdürdüğü piyasa liderliğini yakalamasını sağladı.
1995- Avrupa'daki 12 ülkede şişeleme faaliyetlerini yürüten Coca-Cola Amatil şirketinin başına geçti.
1999-2005- Efes İçecek Grubu başkanlık görevini üstlendi. Efes İçecek grubunun yeni pazarlara yayılması ve Londra Borsası'nda halka açılarak 2,5 kat değer kazanmasıyla ilerleyen süreci yöneten Kent, aynı dönemde Coca-Cola İçecek şirketinin de yönetim kurulu üyeliğinde bulundu.
Mayıs 2005- Kuzey Asya, Avrasya ve Ortadoğu Grup Başkanı olarak geri döndü.
2006- Coca-Cola International Başkanı olarak Kuzey Amerika dışındaki tüm faaliyetlerin başına getirildi.
Kasım 2006- İcra Başkanı oldu.

Askerden dönüp, cebinde bin dolarla ABD'ye giden, gazetelerden iş ararken Coca Cola'da işe başlayan ve 7 ay kamyonların üzerinde eyalet eyalet dolaşan Muhtar Kent, sonunda dünyanın en büyük alkolsüz içecek şirketinin başına geçti. Gazetelerin ekonomi sayfaları, yıllar içinde Muhtar Kent'in Coca-Cola'da adım adım yükselişini anlatan haberlere kaç sayfa ayırdı hesaplamak zor, ama bundan sonra Muhtar Kent'in Coca-Cola'da yeni bir göreve yükselmesine dair haber yapmak imkânsız olacak. Çünkü Kent, Temmuz 2008'den itibaren dünyanın en büyük alkolsüz içecek şirketinin kaptan köşküne yerleşecek. Kısa bir süre önce Coca-Cola şirketinin ikinci adamı olan Muhtar Kent, Temmuz 2008'den itibaren, 27 milyar dolar cirolu dünyanın bu dev şirketinin CEO'luk görevine getiriliyor. ABD'de doğan, Türkiye'de büyüyen 55 yaşındaki Muhtar Kent, 20 yıl çalıştığı Coca-Cola'dan 7 yıl kadar ayrı kalmış, o süre içerisinde Türkiye'de Anadolu Endüstri Holding'de önemli görevlerde bulunmuştu. Coca-Cola CEO'su Neville Isdell ile dostluğu yıllar öncesine dayanan ve ailece birlikte Türkiye'de yat tatillerine çıkacak kadar yakın dostluk geliştiren Muhtar Kent, Isdell'in kendisine yaptığı teklifi kabul edip birkaç yıl önce önemli bir pozisyona gelerek Coca-Cola'ya dönüş yapmıştı. Kent, o günden itibaren de Isdell'in güvenini boşa çıkarmamış ve eline aldığı tüm sorumlulukları fazlasıyla yerine getirmişti. Dün gelen haberlere göre de Coca-Cola şirketi yönetim kurulu, CEO ve Yönetim Kurulu Başkanı Neville Isdell'in, 1 Temmuz 2008 tarihinde görevini Muhtar Kent'e devretmesine ilişkin öneriyi onayladı. Yeni yapıya göre, halen şirketin İcradan Sorumlu Başkanı olan Muhtar Kent, 1 Temmuz 2008 tarihinde Coca-Cola şirketinin en üst yöneticisi (CEO) unvanını alacak. Her iki üst yönetici, 1 Temmuz 2008 tarihine kadar olan geçiş döneminde, şimdiki ünvanları ile görevlerine devam edecek. Neville Isdellise, yönetim kurulu başkanlığını 2009 yılındaki yıllık hissedarlar toplantısına kadar sürdürecek. İcra Başkanı olmasından sonra, Coca- Cola şirketini çift basamaklı büyüme başarılarına taşıyan Kent, 2008 ortasından itibaren 200 ülkede faaliyet gösteren, 300 bin kişiye iş sağlayan bir devin CEO'su olacak.
Haberin fotoğrafları