kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Atlasjet'in uçağı kiraladığı World Focus'a daha önce 300 bin YTL ceza kesildiğini bildirdi.

Yıldırım: Yolda yürürken ölme riski çok daha fazla

OLCAY AYDİLEK
Atlasjet'in İstanbul-Isparta seferini yapan uçağının düşmesinin ardından azalan yolcu sayısı normale dönerken Bakan Yıldırım, "Gündelik yaşamda kaza riski 260 kat daha fazla" dedi..
Isparta'da 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasının ardından havayolunu tercih eden yolcular tedirgin oldu. Ancak duyulan endişe kısa sürede dağıldı ve yolcu sayıları normale dönmeye başladı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da yolculardan hava yoluna güvenmelerini isteyerek, "Yolda yürürken ölme riski daha fazla" diye konuştu. Atlasjet'in İstanbul-Isparta seferini yapan uçağının düşmesi ve mürettebatla birlikte 57 kişinin ölmesi, havacılık sektöründe kısa süreli 'türbülansa' neden oldu Kazanın meydana geldiği gün ve ertesinde yolculardan bir bölümü uçuşlarını iptal ettirdi. Bir bölümü de diğer ulaşım türlerine yöneldi. Özel havayolu şirketleri, sektörde yavaş yavaş normale dönüşün başladığını vurguladı. Ulaştırma Bakanlığı ya da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden kaza sonrasında havayolu şirketlerine yazılı ya da sözlü bir uyarı gelmedi. Zaten bir uyarıya da gerek yok. Şirketler, ulusal ve uluslararası kurallara uymak ve düzgün çalışmak zorunda.

THY: YENİ SEFER KOYMADIK
Yolculardan, gidecekleri ildeki havalimanında, uçakların piste güvenle yaklaşmasını sağlayan Aletle İniş Sistemi olup olmadığı yönünde soru gelmiyor. "Bu sistemin olmadığı meydan güvenli değildir" demek de doğru değil. Bu sistem Isparta'da olsaydı da bir şey değişmezdi. Zaten uçak, ILS kullanacak bir noktaya gelmemiş. Yolcuların, özel havayolları yerine Türk Hava Yolları'nı tercih edip etmediği sorusu da gündeme geldi. THY yetkilileri, kaza sonrasında yolcu sayılarında dikkate değer bir artış olmadığını kaydetti. Yetkililer, "Bir artış olsaydı, yeni seferler konulması gündeme gelebilirdi. Şu anda böyle bir gelişme söz konusu değil" dedi.

'UÇAK ÇOK GÜVENLİ'
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, uçağın son derece güvenli bir hava ulaşım aracı olduğuna dikkat çekerek, "Bir insanın, uçak yolculuğunda karşı karşıya kalacağı kaza riski, gündelik yaşamda karşılaşılan riskten 260 kat daha azdır" dedi. Isparta kazası sonrasında Türkiye'deki uçakların yaşlı olduğu yönünde eleştiriler yöneltildiğini anımsatan Yıldırım, "Türkiye'de uçakların yaş ortalaması 11.3'tür. Avrupa'nın yaş ortalaması 13.7'dir. Türkiye'nin filosu Avrupa'ya göre gençtir" dedi. Yıldırım, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün havayolu şirketlerine denetimler sonunda 2005 yılından bu yana 33 milyon YTL ceza kestiğini, Atlasjet'e uçağını kiralayan World Focus'a da daha önce yapılan denetimler çerçevesinde 30 bin YTL ceza verildiğini açıkladı.