kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Pazarda numaralı gözlükler 5 YTL

Yeni Haber
Vatandaşlar güneş gözlüklerinden sonra, pazara düşen numaralı yakın gözlüklere de büyük ilgi gösteriyor. Ankara Maltepe Pazarında ''okuma gözlüğü'' adı altında numaraları yakın gözlükleri 5 ile 15 YTL arasında değişen fiyatlardan satışa sunuluyor.

Pazarda düşük fiyata satılan söz konusu ''okuma gözlükleri''nin göz sağlığına etkisi konusunda Türk Oftalmoloji (görme yolları hastalıkları ve cerrahisiyle ilgilenen tıp bilim dalı) Derneği Ankara Şube Başkanı ve G.Ü. Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Merih Önol, söz konusu gözlüklerin bir kısmının oldukça kaliteli camlardan yapıldığını ve bunların fiyatlarının diğerlerine göre biraz daha yüksek olduğunu söyledi.

Bu gözlüklerin sakıncasının iki gözündeki bozukluğun aynı numaradan olmaması olduğunu belirten Önol, farklı göz numarasına sahip olan ve yine astimatı bulunan hastaların gözlüklerinin optikçiler tarafından yapılması gerektiğine dikkati çekti.

Bu gözlükleri alan ve göz numarasını bilmeyenlerin kendi göz numaralarından daha büyük numara gözlük almalarının da sakıncasına değinen Önol, zira bu gözlüklerin gözde ağrı ve yorgunluğa neden olacağını söyledi. Önol, bu durumda en fazla zaten çok ucuz alınmış olan gözlüğün çöpe atılacağını kaydederek, şunları söyledi:

''Vatandaşların bu tür gözlüklerin pahalı olan gruplardan alması lazım. Çünkü çok ucuz olanları kalitesiz. Çerçeveli olanlar, organik camdan yapılmış olanlar iyi. Böyle baskı gibi, plastikten yapılmış olanlar var. Onlar çok ucuz, kalitesiz ve optiği de iyi değil. Onlar daha ziyade eğri büğrü. Böylesi gözlükler göz sağlığını tehdit etmese de, bulanık görmeye neden olur. Ama aynı tip biraz daha pahalı olan grupdaki gözlükler fena değil. Onların da tek sakınca var. İki gözün bebeği arasındaki uzaklık. Bunu da optikçiler gözlüğe yerleştirirken iki göz bebeğini ölçerek yerleştiriyorlar ve bunun optikçiler tarafından yapılması gerekiyor.

BU GÖZLÜKLER AVRUPA'DA DA BİZDEKİ OPTİKÇİLERDE DE SATILIYOR

Bu gözlükler, optikçi (gözlükçü) mağazalarında da satılıyor. Bir optikçiye gidip (Bana 2 numara hazır gözlüklerden verir misiniz?) deyince bunların kaliteli olanlarından çıkarıyor size. Ama diyelim ki siz onu pazardan 15 YTL'ye alıyorsanız onlar size aynı ürünü 45 YTL'ye satıyorlar. Çünkü dükkan kiralarını da üstüne koyuyorlar. Avrupada da bu gözlüklerden satılıyor. Ben Paris'te bir optik mağazasına girdim. Orda çok odaklıyı bile yapmışlar. Yani varilüks denen hem yakın, hem uzağı bir arada gösteren gözlüğü dahi bu şekilde yapmışlar ve 90 avro gibi bir rakama da satıyorlar. Kaliteli ürünler bunlar. Dolayısı ile uygun ve kaliteli bir gözlük alınmışsa kullanılabilir.''

''(GÖZ SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR LAFI) ÇOK DOĞRU DEĞİL''

İdeal olanın gözlüklerin, optikçiler tarafından yapılması olduğunu da belirten Önol, kendisinin de gözlük kullandığını ve her iki gözünün bir numara olması nedeniyle gözlüğünü kaybettiği zaman yurt dışındaki optikçilerden bu tarz gözlük aldığını söyledi.

Bu konuda bir sanayi bulunduğunu, insanların da buna rağbet ettiğini ve görebildiği kadarıyla bu konuda çok fazla bir sıkıntı da yaşanmadığını anlatan Önol, ''(Bu gözlükler göz sağlığını tehdit ediyor lafı) çok doğru da değil'' dedi.

Söz konusu gözlüklerin gözde kalıcı bir zarara yol açmayacağı ve araz bırakmayacağına da işaret eden Önol, en fazla göz yorgunluğuna neden olacağını, o zamanda kullanıcının (gözüme uymadı) deyip gözlüğü kaldırıp atacağını söyledi. Önol, ''Bu gözlüklerde (gözü hasta ediyor, katarak yapıyor, göz tansiyonu yapıyor) gibi bir şey yok'' dedi.

GÖZLÜKLERE VATANDAŞLARDAN YOĞUN TALEP VAR

Maltepe Pazarında yapılan araştırmaya göre, 0.50 ile 4 numaraya kadar olan değişik modellerde, okuma gözlükleri 5 ile 15 YTL arasında değişen fiyatlardan satışa sunuluyor.

Rengarenk, çerçevelisinden tutun da, çerçevesiz, her tarafı katlanan, kalem kutusu büyüklüğünde şık kılıfları içerisinde ve ortası mıknatıslı olmak üzere değişik modellerde gözlükler, doktorlardan, polislere, öğretmenlerden, mühendislere, devlet memurlarına kadar birçok vatandaş tarafından tercih ediliyor.

Bazı modellerin oldukça şık olduğu gözlenen gözlüklerin en önemli sakıncası ise her iki camın aynı numaradan oluşuyor olması. Bu yüzden her iki gözünün numarası aynı olan vatandaşların özellikle rağbet ettiği gözlüklerin, vidalı olan modellerinden farklı göz numarasına sahip olanlar, aynı modelden iki tane alıp bu gözlük camlarını değiştirerek de oldukça ucuza okuma gözlüğü sahibi olabiliyorlar. Ancak bu gözlüklerin büyük çoğunluğu ise çerçevelerin vidalı olmaması nedeniyle böylesi bir ayarlamaya imkan vermiyor.

Optikçilerde (gözlükçüler) numaralı yakın gözlüklerinin fiyatlarının pazara göre oldukça yüksek olması nedeniyle, hem arabasında hem iş yerinde hem de evde birer adet yakın gözlüğüne sahip olmak isteyenler, bu ucuz gözlüklere özellikle rağbet ediyor.

Sık gözlük kaybeden vatandaşlar da fiyatlarının ucuzluğundan dolayı bu gözlüklere rağbet edenler arasında yer alıyor. Çünkü kaybetseler bile en fazla 15 YTL'ye bu gözlükleri yeniden edinebiliyor. Söz konusu gözlüklerin büyük kısmı ise 5 YTL'den satışa sunuluyor. Söz konusu gözlükler bu kadar ucuz olmasının en büyük nedeni ise Uzakdoğu'dan getiriliyor olmaları.

(AA)