kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

90 yaşına kadar sağlıklı yaşamak sizin elinizde

Sevdican GÜNEŞ
30.11.2007
Danimarka Kraliyet Ailesi'nin doktoru Aage Mortensen, 90 yaşına kadar sağlıklı yaşamanın mümkün olduğunu söyledi ve GÜNAYDIN okurları için özel bir mönü hazırladı. Bol bol balık ve zeytinyağlı salata yenilmesini öneren Mortensen, mönüde şaraba da yer verdi ..
İLİŞKİLİ HABERLER
90 yaşına kadar sağlıklı yaşamak sizin elinizde
Danimarka Kraliyet Ailesi'nin doktoru Prof. Dr. Svend Aage Mortensen, Türkiye'ye geldi. Türk kardiyologlara kalp hastalıklarında Koenzim Q10 kullanımı hakkında bilgi veren Kopenhag Kraliyet Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Şefi Mortensen, kalbi genç tutmanın yollarını GÜNAYDIN'a anlattı...

* Danimarka Kraliyet Ailesi kalp sağlığını nasıl koruyor?
Danimarka Kraliyet Ailesi'nin üyelerinin uzun süre yaşama gibi genetik bir özellikleri var. Ancak sağlıklı bir hayat sürmeleri de, yaşam kalitelerini ve sürelerini artırıyor. Sebze ağırlıklı besleniyorlar ve Koenzim Q10 kullanıyorlar.

YÜRÜYÜN VE YÜZÜN!
* Kalp sağlığı için hangi sporun yapılmasını öneriyorsunuz?
Dinamik egzersizi, özellikle koşmayı, yüzmeyi ve bisikleti öneriyorum. Sadece kas geliştiren sporları önermiyorum. Danimarka'da ileri yaşlardaki insanlar yürüyüş yaparken, kol kaslarını da çalıştırmak için ellerine özel sopalar alıyorlar. Aerobik egzersizler, kalp atım frekansını sağlıklı bir seviyeye çıkartıyor.

* Kalbi gençleştirmenin başlıca yolları nelerdir?
Egzersiz ve sağlıklı yaşamla kalbinizi uzun süre genç tutabilirsiniz. Ben Kraliyet Ailesi'nin kalp sağlığını korumak için özel mönüler hazırlıyorum. Yiyeceklerle damar tıkanıklıklarını en alt seviyede tutmak mümkündür. Siz de hazırladığım mönüyle 90 yaşına kadar sağlıklı yaşayabilirsiniz.

* Kalp sağlığını korumaya yönelik tedbirler, hangi yaştan itibaren alınmalıdır?
İlerleyen yaşla beraber düzenli chek-up yaptırılmalı. Özelikle hızlı hareket ettiğiniz zaman veya egzersiz sırasında göğüste hissedilen ağrıya çok dikkat etmelisiniz. Japonya'da Koenzim Q10' un yorgunluk üzerindeki etkisine dair bir çalışma yapılmış. Çok çekici bir antioksidan olan Koenzim Q10 yorgunluğu azaltıyor ve hücrelerin yaşlanmasını yavaşlatıyor. Koenzim Q10 kullanımı ile kalbin pompalama fonksiyonu iyileşiyor ve ve kalp yetmezliği olan hastaların semptomları azalıyor. Koenzim Q10, 20 yaşından sonra düzenli olarak kullanılabilir. Gençken enerji artırmak için kullanılır. 40 yaşından sonra ise, kalp damarlarının pompa gücünü artırmak ve göğüs ağrılarına karşı korunmak için kullanılır. Kolesterol düşürücü ilaç alan kalp hastaları da Koenzim Q10 desteği almalılar.

AİLE YAŞANTISI ÖNEMLİ
* Beslenme veya yaşam biçimindeki hangi değişikler kalp sağlığını daha fazla korur?
Türkiye'de insanlar sebze, düşük yağlı ürünler ve balık gibi sağlıklı yiyeceklerle besleniyor ve bu sayede kalp sağlıklarını koruyabiliyor. Stresin de kalbi olumsuz etkilediğini biliyoruz ve bunu kontrol etmek insanın kişiliğiyle ilgili. Türkiye'de aileler bir arada yaşıyor ve hayatın sorumluluklarını paylaşıyor. İyi bir aile yaşantısı da kalp sağlığını olumlu yönde etkiliyor.
Haberin fotoğrafları