kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ağlara köpek balığı sürüsü takıldı

Yeni Haber
Karadeniz'de hamsi avına çıkan köpek balığı sürüsü balıkçılara av oldu. Sakarya'nın Karasu ilçesinde trolle avlanan balıkçı tarafından yakalanan 107 köpek balığı konserve yapılmak üzere yem fabrikasına satıldı.

Karadeniz'deki hamsi bolluğu balıkçılar kadar deniz canlılarının da iştahını kabartıyor. Hamsinin çektiği köpek balıkları sürüler halinde avlanıyorlar. Ancak avcı konumunda olan köpek balıkları da zaman zaman av olabiliyor. Karasu ilçesinde Sultan Murat Özden (23), arkadaşlarıyla birlikte Karadeniz'in 3 mil açıkta 50 metre derinlikte barbun avına çıktı. Trolle avlanan balıkçı teknesinin ağına barbunun yanı sıra köpek balığı sürüsü de takıldı.

Hepsinin ağırlığı toplam 3 tonu bulan köpek balıklarını tekneye çıkartan balıkçılar daha sonra limana döndü. Balıkçılar boyları 1 metre civarında olan 107 köpek balığını, kilosu 1 YTL'den konserve yapılmak üzere sattı.
Barbun avına çıktıklarını, ancak köpek balığı sürüsü denk gelince onları avlamaya devam ettiklerini söyleyen Özden, yakaladıkları köpek balıklarını yem fabrikasına sattıklarını belirtti. Özden, "Biz trolle barbun avına çıktık. Bu sırada ağlarımıza köpek balıkları takıldı. Onları 5-6 kez ağ atarak yakaladık. Toplam ağırlıkları 2,5 ile 3 ton civarında. Kilosunu 1 YTL'den balık yemi üreten fabrikaya sattık. Bu durum bize göre normal" dedi.

Karasu Su Ürünleri Kooperatifi Başkani Ali Sezer, köpek balıklarını bölgeye hamsinin çektiğini ifade etti. Yakalanan köpek balıklarının aynı boyda olmasının aynı dönemin ürünü olduklarının bir göstergesi olduğunu dile getiren Sezer şunları söyledi:

"Bu köpek balıkları bölgemize muhtemelen hamsiyle birlikte girdi. Normal tekir ve barbun avlarken bu denk geldi. Bunu balık yemi üreten fabrikalarda alıyor. Zaman zaman ihracatada gidiyor. Yakalanan köpek balıkları aynı boyda. Buda aynı dönemin ürünleri olduklarını ve toplu olarak gezdiklerini gösteriyor. Bu balığı hamsi bölgeye çekmiştir. Hamsiyi tüm canlıların olduğu gibi köpek balıklarıda yemektedir. "

Diğer taraftan, ağzına kadar köpek balığı dolan tekne limana yanaştığında vatandaşlarında ilgi odağı oldu. Köpek balıkları tekneden indirildikten sonra kamyonete yüklenerek konserve yapılmak üzere yem fabrikasına gönderildi.