kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
RİSK YÖNETİMİ ÖNEMLİ... Nükleer atık konusunda önemli olan şeyin risk yönetimi olduğunu ifade eden Okay Çakıroğlu, "2030-2035 yılına kadar zaten atıklar santralde kalacak" diye konuştu.

'Uranyum bizim yatak odamız'

Hacer GEMİCİ
Hacer GEMİCİ
Uranyum yataklarının yerinin gizli kalması gerektiğini söyleyen Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Okay Çakıroğlu, bunu Türkiye'nin yatak odasına benzeterek, "Dost var düşman var. Bu bilgi saklı kalmalı" dedi..
Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesiyle Enerji Satışına İlişkin Kanun'un kabul edilmesinden sonra Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) kriterleri de açıkladı. Bir ay boyunca tartışmaya açık olacak ölçütlerin içinde merak edilen noktalardan biri de kuşkusuz 'denetim' ve yakıt olarak kullanılacak 'uranyum'un nasıl temin edileceği oldu. Türkiye'de sadece bir nükleer santralin 50 yıllık ihtiyacını karşılayacak uranyum yatakları olduğu iddasıyla ilgili bilgilerine başvurduğumuz TAEK Başkanı Okay Çakıroğlu, "Bizim araştırmalarımız var, ama gerçekten bunu söylememi istemiyorsunuzdur herhalde. Çünkü uranyum bizim yatak odamızdır. Dosta, düşmana karşı yatak odamızda ne var ne yok söylememiz doğru olmaz. Bu bilgiler saklı kalmalıdır" değerlendirmesinde bulundu. Son günlerde nükleer santralle ilgili yazılanlara oldukça öfkeli görünen ve özellikle "Ukrayna'dan denetim elemanı getirilecek" yönündeki haberlere ateş püsküren Çakıroğlu, "Bir kere bu bize hakaret. TAEK 50 yıllık bir kurum. 1.000 tane yetişmiş elemanı var. Neden Ukrayna'dan adam getirelim" dedi. Denetim konusunda dünyada yapılanları örnek gösteren Çakıroğlu şu açıklamalarda bulundu:

* Denetimle ilgili bir komisyon kurulacak. Dünya ne yapıyorsa biz de onu yapacağız. Nükleer santralin içinde bir ofisimiz olacak. Orada denetim elemanlarımız bulunacak. Burada nükleer santralin büyüklüğüne göre 7 kişi de olur, 70 kişi de.

* Evet "2013 yılında nükleer santral sisteme elektrik verir" dedim ama, 'her şey yolunda giderse' olabilecek bir şey bu. 4 yılda da biter 20 yılda da, şartlara göre değişir.
Haberin fotoğrafları